Joan Veldkamp, journaliste en auteur, geeft een lezing over haar boek Vrijhaven Shanghai. Hoe duizenden joodse vluchtelingen in China aan de holocaust ontkwamen. Het verhaal speelt zich net voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog af.
Onder invloed van de Fransen, de Britten en de Amerikanen is de Chinese stad Shanghai uitgegroeid tot een decadente metropool waar zowel welgestelde kosmopolieten als verschoppelingen hun geluk kwamen beproeven. Mede dankzij de inspanningen van Aziatische diplomaten in Europa slaagden duizenden Duitse Joden erin te ontsnappen aan de nazi-terreur en naar Shanghai te vertrekken, waaronder ook de jongens Peter Engler en Guenter Cohn en hun ouders. In een armoedig getto aan de andere kant van de wereld weten zij een nog kwader lot te ontlopen. In het non-fictieboek, dat in september 2017 verscheen, wordt hun persoonlijke geschiedenis op meeslepende wijze verbonden met de wereldgeschiedenis.
In april 1946 legde de Amerikaanse fotojournalist Arthur Rothstein (1915-1985) in een serie foto’s het leven en de leefomstandigheden van Joodse vluchtelingen in Shanghai vast. De set van 21 foto’s is in 2016 door Howard Greenberg in New York geschonken aan het Joods Historisch Museum.
Locatie:
Nationaal Holocaust Museum i.o.
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam
Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 12.00-13.30 uur
Taal: Nederlands
Afbeelding header: Collectie Joods Historisch Museum. Arthur Rothstein - ‘Ingang van het Hongkou vluchtelingenkamp’, 1946.
Afbeelding evenementen: David Finato – ‘Joan Veldkamp’