Lezing: Verbeelde Idealen van de Amsterdamse School

Door Alice Roegholt, directeur Museum het Schip

De Amsterdamse School is een kunst- en architectuurstroming vol romantiek, fantasie en maatschappelijke idealen. Schoonheid en kunst waren niet alleen voor de elite voorbehouden, maar stonden de hele samenleving ten dienste. In de tentoonstelling maakt men kennis met de rijkdom van de Amsterdamse School: de gebouwen, de kunst, de verheffing van de arbeider en vooral de samenhang ertussen. De Amsterdamse School had als beweging haar hoogtepunt in het begin van de twintigste eeuw maar inspireert nog tot op de dag van vandaag.

Museum Het Schip
Aan het Spaarndammerplantsoen in Amsterdam staan drie monumentale volkswoningbouwcomplexen van beroemde architect Michel de Klerk. Het meest expressionistische blok wordt in de volksmond Het Schip genoemd en behoort tot de top van de architectuurstroming De Amsterdamse School uit het begin van de twintigste eeuw. Het Schip wordt nog steeds bewoond en het museum is gevestigd in verschillende delen van het gebouw. In het museum vind je een reeks aan vaste tentoonstellingen en ontdek je meer over de (sociale) geschiedenis en vormtaal van de architectuurstroming.

Als onderdeel van de expositie van Jessurun de Mesquita in het Joods Historisch Museum zal Museum Het Schip vanaf 2 maart onder de naam 'Straatfantasten' een kleine expositie organiseren met grafisch werk van deze bijzondere Amsterdamse School kunstenaar.

Datum: 23 april 2017
Locatie: Tentoonstelling Face It!
Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Voertaal: Nederlands
Aanvang: 14.30 uur

Aanmelden via evenementen@jck.nl

This site is also available in English.