Vol | Lezing over Etty Hillesum door Judith Koelemeijer

zondag 28 november, 14:30 tot 15:30

Voor het bijwonen van dit evenement is een coronatoegangsbewijs (QR-code) nodig.

De brieven en dagboeken van de joodse Etty Hillesum (1914-1943) spreken wereldwijd miljoenen mensen aan. Toch is er over haar korte maar intense leven relatief weinig bekend. De schrijfster Judith Koelemeijer, bekend van onder meer Het zwijgen van Maria Zachea, deed de afgelopen jaren diepgravend onderzoek naar Etty’s familiegeschiedenis, haar studententijd in Amsterdam, de oorlogsjaren en het einde in Auschwitz. Hoe kwam Etty tot haar keuze om niet onder te duiken en ‘het lot van haar volk’ te delen? In haar lezing geeft Judith Koelemeijer alvast een voorproefje van haar biografie, die in de loop van 2022 zal verschijnen.

In de loop van 2022 zal in het Kunstkabinet een kleine presentatie te zien zijn rond de vriendschap tussen Etty Hillesum en Leonie Snatager. Beide vriendinnen gaan in therapie bij de chiroloog Julius Spier en schrijven op zijn aanraden een therapiedagboek. Dat van Etty zal later wereldberoemd worden. 
In de oorlog maken de vriendinnen allebei een andere keuze: Etty wil het lot van haar volk delen en gaat naar Westerbork om mensen te helpen. Leonie besluit onder te duiken en overleeft de oorlog.

De NOS maakte een documentaire over Judiths zoektocht naar Etty Hillesum. Bekijk hier het fragment. 

Locatie
Auditorium
Joods Museum 
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Entreeticket JCK + €5
Datum: zondag 28 november
Tijd: 14.30-15.30
Taal: Nederlands

Tickets

  • Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen) en een coronatoegangsbewijs (QR-code) op papier of smartphone (via de CoronaCheck-app van het Ministerie van VWS).
  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.

In het museum en tijdens het evenement zijn de coronamaatregelen van toepassing volgens het protocol voor veilig en verantwoord museumbezoek van de museumvereniging, deze kunt u vinden op de website: https://jck.nl/nl/open

Afbeeldingen: door Bernard Meijlink

This site is also available in English.