Menu
Evenement

Lezing: Op de foto in oorlogstijd

zondag 2 april 13:00 uur

Lezing door Tamara Becker en An Huitzing over hun onderzoek naar de identiteit van de mensen op de portretten die Annemie Wolff in 1943 maakte. Met muzikale omlijsting door zangeres Julia Bronkhorst. Haar vader Ab Bronkhorst is op een van deze foto’s te zien.

In 2011 begonnen Becker en Huitzing met hun zoektocht naar wie de mensen op de foto’s waren en hoe het hen was vergaan. Zij stelden zich de vraag waarom mensen op de foto gingen in oorlogstijd. Meer dan zeventig jaar nadien keken ze verbaasd naar  mensen die vrolijk lachend op de foto gingen met op hun borst een jodenster. En hoe waren ze bij de fotografe op de derde etage op de Noorder Amstellaan 157 (nu Churchill-laan) terechtgekomen?

Het uitgangspunt van hun onderzoek was Annemie Wolffs kasboek met data, namen en adressen.  De onderzoeksters vertellen hoe zij met deze summiere  gegevens meer dan driehonderd personen identificeerden en hen of hun nabestaanden opspoorden.

Hilde Jacobsthal, Amsterdam, 1943 Judith Trijtel, Amsterdam, 1943

Walter Lifmann, Amsterdam, 1943 9

Hilde Jacobsthal, Judith Trijtel, Walter Lifmann, Isabel Wachenheimer, Amsterdam, 1943 foto's: Annemie Wolff © Monica Kaltenschnee
Banner: Annemie Wolff, fotograaf onbekend © Monica Kaltenschnee

Locatie:
Studio Nationaal Holocaust Museum i.o.
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier

Tijd: 13.00-14.00 uur

Aanmelden: evenementen@jck.nl

This site is also available in English.