Menu
Evenement

Lezing: Het verhaal achter de foto: het leven van Isabel Wachenheimer

zondag 25 juni 14:00

Lezing door historicus Claartje Wesselink. Zij schrijft in opdracht van het Rijksmuseum een publicatie over het (foto)archief van de familie Wachenheimer. Isabel Wachenheimer (1928-2010) werd in 1943 gefotografeerd door Annemie Wolff. Haar foto staat nu op de omslag van het boek Op de foto in oorlogstijd. Studio Wolff, 1943, dat bij de tentoonstelling Uit de vergetelheid verschijnt.

Isabel Wachenheimer was afkomstig uit een welgestelde Duits-joodse familie: haar grootouders waren rijk geworden in de handel, haar vader was bankdirecteur. Isabel, haar ouders en grootmoeder vluchtten in 1938 naar Nederland om hiervandaan de oceaan over te steken. Zij slaagden daar niet in en van haar familie overleefde alleen Isabel de nazi-kampen.

Isabel Wachenheimer
Wat restte van haar rijke verleden was het familiearchief, dat bewaard was gebleven tijdens de oorlog. Isabel koesterde de stapels fotoalbums, brieven en egodocumenten haar leven lang. Zij bewaarde eveneens het gestreepte jasje dat zij aanhad in het kamp. Zowel het jasje als het archief is tegenwoordig in het bezit van het Rijksmuseum. Aan de hand van dit bijzondere materiaal vertelt Claartje Wesselink Isabels verhaal: een geschiedenis over joodse emancipatie en assimilatie, vervolging, vlucht en moord, overleven en de zoektocht naar nieuwe betekenis en identiteit.

Banner: Isabel Wachenheimer, Amsterdam, 1943 foto: Annemie Wolff © Monica Kaltenschnee

Locatie:
Nationaal Holocaust Museum i.o.
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier

Tijd: 14.00-15.00 uur

Aanmelden: evenementen@jck.nl

This site is also available in English.