Menu
Evenement

Lezing: Het dienstmeisje van Degrelle, door Simone Korkus

Zondag 9 september 12.00 - 13.30 uur

Programma

Journalist en schrijver Simone Korkus vertelt over de joodse Hannah Gnazik, die tijdens de oorlog als dienstmeisje terechtkomt in het Brusselse huishouden van de zus van de beruchtste nazi-collaborateur van België, Leon Degrelle, en zo weet te overleven. 
Korkus vertelt over de speurtocht naar het leven van Hannah Gnazik en haar redders, die in Polen begon en via Duitsland en België naar Israël leidde. Ook spreekt zij over de beeldvorming en vooroordelen waar zij tijdens die zoektocht mee te maken kreeg. 
Korkus kijkt niet alleen naar wat er gebeurd is, maar ook naar hoe dit beleefd en herinnerd wordt en naar wat wij van de geschiedenis kunnen leren. Vragen die naar voren komen zijn: Hoe beoordelen wij het gedrag van anderen? Hoe zwart-wit zijn situaties? En, wat is waarheid? Kiezen tijdens een oorlog blijkt veel moeilijker, dan beoordelen en veroordelen erna. Simone Korkus: ‘Herinneringen zijn verhalen die we onszelf en anderen vertellen.’
Simone Korkus woont en werkt in Israël. Zij won de prestigieuze internationale persprijs van de Verenigde Naties voor de beste reportage uit het Midden-Oosten. Het dienstmeisje van Degrelle (2017) is haar vierde boek: ‘Een journalistieke thriller, die oude zwart-witbeelden voorziet van het noodzakelijke grijs.’ (Marcel Möring). 

Locatie

Studio Nationaal Holocaust Museum i.o.
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Entree

Gratis op vertoon van een geldig entreebewijs

Tijd

12.00-13.30 uur

Taal

Nederlands
 

aanmelden

This site is also available in English.