Menu
Evenement

Lezing: Het dienstmeisje van Degrelle, door Simone Korkus

Zondag 9 september 2018, 12.00 - 13.30 uur

Journalist en schrijver Simone Korkus vertelt over de joodse Hannah Gnazik, die tijdens de oorlog als dienstmeisje terechtkomt in het Brusselse huishouden van de zus van de beruchtste nazi-collaborateur van België, Leon Degrelle, en zo weet te overleven.

Dit programma is onderdeel van de Europese Dagen van de Joodse Cultuur.

Korkus schreef over deze geschiedenis een boek. In het Nationaal Holocaust Museum vertelt ze over de speurtocht naar het leven van Hannah Gnazik en haar redders, die in Polen begon en via Duitsland en België naar Israël leidde. Ook spreekt zij over de beeldvorming en vooroordelen waar zij tijdens die zoektocht mee te maken kreeg. 

Korkus kijkt niet alleen naar wat er gebeurd is, maar ook naar hoe dit beleefd en herinnerd wordt en naar wat wij van de geschiedenis kunnen leren. Vragen die naar voren komen zijn: Hoe beoordelen wij het gedrag van anderen? Hoe zwart-wit zijn situaties? En, wat is waarheid? Kiezen tijdens een oorlog blijkt veel moeilijker, dan beoordelen en veroordelen erna. Simone Korkus zegt: ‘Herinneringen zijn verhalen die we onszelf en anderen vertellen’.

Simone Korkus woont en werkt in Israël. In 2006 won zij de prestigieuze internationale persprijs van de Verenigde Naties voor de beste reportage uit het Midden-Oosten. Het dienstmeisje van Degrelle (2017) is haar vierde boek, volgens Marcel Möring ‘een journalistieke thriller, die oude zwart-witbeelden voorziet van het noodzakelijke grijs’.

Locatie

Studio Nationaal Holocaust Museum i.o.
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Entree

Gratis op vertoon van een geldig entreebewijs

Tijd

12.00-13.30 uur

Taal

Nederlands

aanmelden

Logo European Association for the Preservation and Promotion of Jewish Culture and Heritage

This site is also available in English.