Lezing: Geef me je afval en ik vertel je wie je bent

Zondag 29 november, 14.30-15.30

Hoe zal er over vijfhonderd jaar teruggekeken worden op onze tijd? Wat zal er opgegraven worden? Aan de hand van welke resten zullen de archeologen van de toekomst proberen om te achterhalen wie wij waren en hoe wij leefden? Ze zullen stuiten op bad-eendjes, eindeloos veel plastic tuinstoelen, misschien een verdwaald seksspeeltje. Afval weerspiegelt onze cultuur.

Volgens de Italiaanse schrijver Italo Calvino vinden we het prettig om ons afval buiten te zetten omdat we daarmee telkens bevestigen dat we zelf nog geen afval zijn geworden. Wij bestaan nog! Afval zegt niet alleen iets over wie we zijn, maar refereert ook aan vergankelijkheid en sterfelijkheid. Wat blijft? Wat blijft niet? Wat laten we (bewust of onbewust) na? En wat willen we dat bewaard blijft? 

In deze lezing neemt filosoof Lisa Doeland ons afval onder de loep. Wat als we onze archeologische blik niet op het verleden maar op het heden richten? Wat als we als garbologist ons eigen afval bekijken? Dan zien we bijvoorbeeld dat we dat we gek zijn op het verpakken van dingen, dat we een voorliefde hebben voor alles wat nieuw is – oude smartphone eruit, nieuwe erin – en dat we het onszelf graag gemakkelijk maken met eenmalig te gebruiken en al dan niet (in theorie) recyclebare spullen. Dan zien we de resten van onze dromen en onze verlangens en ook de schaduwzijde daarvan. Geef me je afval en ik vertel je wie je bent.

Locatie:
Auditorium Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Entreeticket JCK + €5 (inclusief consumptie)
Tijd: 14.30-15.30 uur
Aanvang: 14.30 uur
Taal: Nederlands

Tickets

Extra maatregelen evenementen i.v.m. Covid-19:

  • Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen).
  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.
  • In het auditorium zijn maximaal 20 stoelen aanwezig op 1.5. meter afstand.
  • Stoelen worden in het auditorium toegewezen, gasten dienen direct plaats te nemen op de stoel. 
  • Indien van toepassing wordt het evenement live gestreamd via Facebook.

In het museum en tijdens het evenement zijn de Covid-19 maatregelen van toepassing volgens het protocol van de Museumvereniging, deze kunt u vinden op de website: https://jck.nl/nl/open

This site is also available in English.