Menu
Evenement

Lezing: Eva Cossée over Charlotte Salomon

Woensdag 31 januari - 14.30 - 15.30 uur

Naar aanleiding van de tentoonstelling Charlotte Salomon. Leven? Of Theater? laat Eva Cossée de levensloop van Charlotte Salomon zien aan de hand van circa 100 gouaches uit haar werk en enkele familiefoto’s. Eva gaf meerdere publicaties uit over het werk van de kunstenares.

De nog onbekende joodse kunstenares Charlotte Salomon was 22 jaar toen ze in december 1938 vanuit Berlijn als vluchteling bij haar grootouders in Zuid-Frankrijk aankwam die daar voorlopig in veiligheid leefden. Toen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog haar grootmoeder zelfmoord pleegde, begon Charlotte aan een ‘totaal waanzinnig project’ om mentaal te overleven. In vele honderden gouaches herschiep ze haar leven als een geschilderd theaterstuk. Charlotte Salomon werd in 1943 in Auschwitz vermoord.

Eva Cossée studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde, Algemene Literatuurwetenschap en Scandinavische talen aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Zij doceerde aan de Vakopleiding voor de boekhandel en had jarenlang een rubriek in Vrij Nederland. Zij werkte bij verschillende uitgeverijen, tot zij in 2001 samen met Christoph Buchwald de zelfstandige literaire uitgeverij Cossee oprichtte.

Locatie:
Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1012 PL Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 14.30 - 15.30 uur

Klik hier om u aan te melden

This site is also available in English.