Kuhle Wampe oder wem gehört die Welt (1932)

Dinsdag 6 oktober 2020, 14.00-15.15

Tot 22 november 2020 verandert het Joods Historisch Museum gedeeltelijk in een bioscooptheater uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. In de tentoonstelling Charlotte Salomon in close-up ontdek je de invloed van cinema op het kunstwerk Leven? of Theater? van kunstenaar Charlotte Salomon (1917- 1943). Tijdens de tentoonstelling laten we om de week op vrijdagmiddag de films zien waaraan de tentoonstelling refereert en die vermoedelijk invloed hebben gehad op het werk van Salomon.  

Kuhle Wampe oder wem gehört die Welt 
Politieke misstanden, economische crisis en algehele wanhoop zijn het onderwerp van heel wat Duitse films uit de jaren 30. Het idee voor deze film ontstond door een bericht in de krant: een jonge werkloze man had zelfmoord gepleegd door uit het raam te springen, hij had zijn horloge op de tafel achtergelaten. 
De film begint met een montage van krantenkoppen die de gestaag stijgende werkloosheidscijfers tonen en de zoektocht naar werk van een jonge man, die vervolgens zelfmoord pleegt. Het gezin kan de huur niet meer betalen en wordt uit huis gezet. Ze vestigen zich op Kuhle Wampe, een kampeerterrein buiten Berlijn, waar veel thuisloze arbeidersgezinnen terecht kwamen.

Invloed op Salomon
In haar kunstwerk probeert Salomon te verwerken dat haar grootmoeder én haar moeder zelfmoord pleegden door uit het raam te springen. Het motief van het raam keert veelvuldig terug als een sinister symbool. Van buiten kijken we door het raamkozijn naar binnen. In een reeks scenes van linksboven naar onder zien we Franziska uit haar bed stappen en voor het raam gaan staan. Op de voorgrond zien we nog net haar voet, terwijl ze uit het raam stapt. 

Locatie
Auditorium Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Reservering evenement
Tijd: 14.00-15.15 uur
Regie: Slatan Dudow
Taal: Duits gesproken
Duur: 1u 11 min. 

Let op: het evenement is gratis voor cineville-pashouders

Reserveren

Extra maatregelen i.v.m. Covid-19
Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen). 

Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement. Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.

In het auditorium zijn maximaal 20 stoelen aanwezig op 1,5 meter afstand van elkaar. Stoelen worden in het auditorium toegewezen, gasten dienen direct plaats te nemen op de stoel. 

In het museum en tijdens het evenement zijn de coronamaatregelen volgens het protocol van de Museumvereniging van toepassing. Deze kun je hier vinden.

This site is also available in English.