Menu
Evenement

[VOL] Joodse hofjuweliers, door Erik Schoonhoven

Zondag 16 september 14.30-15.30 uur

Dit evenement is volgeboekt.

Erik Schoonhoven is juwelenhistoricus. In zijn onderzoek naar de geschiedenis van Nederlandse juweliers en diamantairs spelen joden een belangrijke rol. En niet alleen de Oranjes, maar vorstenhuizen in heel Europa en daarbuiten waren klant van joods-Amsterdamse handelaren in juwelen, parels, diamanten en andere edelstenen.

Een van de topstukken in de tentoonstelling Joden en Huis van Oranje is het medaillon met diamant waarin het portret van Koning Willem III is gegraveerd. De joods-Amsterdamse graveur en medailleur Mozes de Vries heeft vijf jaar gewerkt aan dit portret, waarna het wereldwijd aandacht trok toen het werd tentoongesteld in het Nederlandse paviljoen tijdens de Wereldtentoonstelling van 1878 in Parijs. Het medaillon was het geschenk van de joodse Martin Coster – een van de oprichters van Royal Coster Diamonds en Nederlands consul-generaal in Parijs – aan Koning Willem III voor zijn huwelijk met koningin Emma.

In zijn lezing gaat Erik Schoonhoven dieper in op de relaties tussen Mozes de Vries en Martin Coster en het Nederlandse hof, maar ook op de internationale netwerken waarin zij een prominente rol speelden. Daarnaast vertelt hij over de 19e-eeuwse joodse familie Josephus Jitta, die hofjuweliers waren van de Oranjes, maar ook van keizer Napoleon III van Frankrijk, zijn nicht prinses Mathilde Bonaparte, een Russische grootvorst en Duitse vorsten. Zelfs koningin Elizabeth II draagt nog geregeld een juweel dat door hen is geleverd. 

Locatie:
Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1012 PL Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 14.30-16.00 uur

This site is also available in English.