Herdenking

Jom Hasjoa

Dinsdag 18 april, 19.00 - 20.00 uur

Op dinsdag 18 april 2023 (27 Nisan 5783 in de Hebreeuwse kalender) herdenkt de Joodse gemeenschap in Nederland gezamenlijk familie, vrienden en andere dierbaren die tijdens de Sjoa (Holocaust) werden vermoord. De herdenking wordt gehouden namens 34 Joodse organisaties in Nederland. 

Deze herdenking wordt al vanaf 1946 georganiseerd en vindt sinds 1966 plaats in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. In verband met de bouwwerkzaamheden in de Hollandsche Schouwburg ten behoeve van het Nationaal Holocaustmuseum wordt de herdenking dit jaar gehouden in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein.

Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam, houdt een toespraak. Ook de Ambassadeur van Israël, Modi Ephraim spreekt, evenals vertegenwoordigers van de generatie van Sjoa-overlevenden, mevrouw Tamar Walma-de Vries, en van de jongere Joodse generatie, Michael Vis. Leerlingen van de Joodse Basisschool Rosj Pina ontsteken kaarsen ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De altijd gewaardeerde bijdrage van rabbijn dr. Awraham Rosenberg is vanzelfsprekend; hij reciteert het Jizkor en Kaddisjgebed. Daniel ten Brink brengt het Partizanenlied ten gehore. David Simon, die al vele jaren de presentatie van deze herdenking voor zijn rekening neemt, leidt ook nu weer de ceremonie.

Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor vernietiging), herdenkt de Joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur. Jom Hasjoa valt op 27 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de Joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's.

De herdenking heeft een Joods karakter met onder andere het uitspreken van het Jizkor (gebed van herdenking) en muziek. Tijdens de herdenking wordt het Kaddiesj gezegd, een gebed waarin, ondanks alles, mensen hun vertrouwen in God uitspreken. Met het Hatikva (Israëlische volkslied) en het Wilhelmus wordt de plechtigheid afgesloten.

Datum: 18 april 2023 | 27 nisan 5783
Tijd: 19.00-20.00 uur (inloop vanaf 18.15 uur)
Locatie:
Portugese Synagoge
Mr. Visserplein 3
Amsterdam

This site is also available in English.