Herdenking

Jom Hasjoa

Donderdag 8 april, 19.00 – 20.00 uur

Jom Hasjoa - herdenking 2021
8 april 2021 | 27 nisan 5781
Aanvang 19.00 uur

Jom Hasjoa - Online herdenking 2021

Jom Hasjoa - Toespraak Staatssecretaris Blokhuis 2021

Het Organisatiecomité van de Stichting Jom Hasjoa-herdenking Nederland heeft samen met het Joods Cultureel Kwartier een online programma samengesteld. Net als vorig jaar wordt er dit jaar in verband met corona herdacht vanuit huis. 
 
De presentatie van de herdenking is in handen van David Simon. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, houdt een toespraak, waarna leerlingen van de joodse basisschool Rosj Pina 6 fakkels ontsteken. De fakkels symboliseren de 6 miljoen vermoorde vrouwen, mannen en kinderen tijdens de Sjoa. Ook de Ambassadeur van Israël, Z.E. Naor Gilon, voert het woord. Daarnaast geeft Staatssecretaris Blokhuis een toespraak namens de Nederlandse overheid. Bekijk het hele programma hieronder.

Lees de toespraak van Femke Halsema

Lees de toespraak van Paul Blokhuis

Lees de toespraak van Z.E. Naor Gilon

Lees de toespraak van Samu de Leeuw

Lees de toespraak van Ronit Palache
 

jom hasjoa
Download het programma hier!

Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor vernietiging), herdenkt de joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur. Jom Hasjoa valt op 27 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's. In Nederland vindt deze, door een groot aantal joodse organisaties georganiseerde, herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg.

De herdenking heeft een joods karakter met onder andere het uitspreken van het Jizkor (gebed van herdenking) en muziek. Tijdens de herdenking wordt het Kaddiesj gezegd, een gebed waarin, ondanks alles, mensen hun vertrouwen in God uitspreken. Met het Hatikva (Israëlische volkslied) en het Wilhelmus wordt de plechtigheid afgesloten.

This site is also available in English.