Herdenking

Jom Hasjoa

Donderdag 28 april, 19.00 – 20.00 uur

Jom Hasjoa-herdenking 2022
28 april 2022 | 27 nisan 5782
Locatie: Portugese Synagoge

Op donderdag 28 april 2022 (27 Nisan 5782 in de Hebreeuwse kalender) herdenkt de Joodse gemeenschap in Nederland gezamenlijk familie, vrienden en andere dierbaren die tijdens de Sjoa (Holocaust) werden vermoord. De herdenking wordt gehouden namens 34 Joodse organisaties in Nederland. 

De plechtigheid begint om 19:00 uur. De Portugese Synagoge is vanaf 18.15 uur toegankelijk.

Deze herdenking wordt al vanaf 1946 georganiseerd en vindt sinds 1966 plaats in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. In verband met de bouwwerkzaamheden in de Hollandsche Schouwburg ten behoeve van het Nationaal Holocaustmuseum wordt de herdenking dit jaar gehouden in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein.

Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam, houdt een korte toespraak, evenals vertegenwoordigers van de generatie van Sjoa-overlevenden (Carry Polak-de Beer) en van de jongere Joodse generatie (Benjamin Schrijver). Leerlingen van de Joodse Basisschool Rosj Pina zullen fakkels ontsteken ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De altijd gewaardeerde bijdrage van rabbijn dr. Awraham Rosenberg is vanzelfsprekend; hij reciteert het Jizkor en Kaddisjgebed. Daniel ten Brink zal het Partizanenlied ten gehore brengen. David Simon, die al vele jaren de presentatie van deze herdenking voor zijn rekening neemt, zal ook nu weer de ceremonie leiden.

Locatie:
Portugese Synagoge
Mr. Visserplein 3
Amsterdam

Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor vernietiging), herdenkt de joodse gemeenschap over de gehele wereld de slachtoffers van de naziterreur. Jom Hasjoa valt op 27 Nisan in de Hebreeuwse kalender. Op deze dag kwamen in 1943 de joden in het getto van Warschau in opstand tegen de nazi's. In Nederland vindt deze, door een groot aantal joodse organisaties georganiseerde, herdenking plaats in de Hollandsche Schouwburg.

De herdenking heeft een joods karakter met onder andere het uitspreken van het Jizkor (gebed van herdenking) en muziek. Tijdens de herdenking wordt het Kaddiesj gezegd, een gebed waarin, ondanks alles, mensen hun vertrouwen in God uitspreken. Met het Hatikva (Israëlische volkslied) en het Wilhelmus wordt de plechtigheid afgesloten.

This site is also available in English.