Cursus

Jodendom voor Dummies: De jaarcyclus van het jodendom

Zondag 22 januari, 11.00 - 13.00 uur

Jodendom voor Dummies
Altijd al meer willen weten over Joodse geschiedenis, feestdagen en rituelen? In het Joods Museum vindt in samenwerking met Joods Educatief Centrum Crescas een drieluik plaats: hoogleraar Bart Wallet belicht de geschiedenis van het jodendom in Nederland, historicus Leo Mock zet de jaarcyclus van het jodendom uiteen en junior conservator Lisa de Goffau vertelt over de materiële cultuur van het jodendom aan de hand van de collecties van het Joods Museum. De cursus vindt plaats op drie zondagen: 8 januari, 22 januari, 5 februari.

Deel 2: de jaarcyclus van het jodendom - Leo Mock
Zondag 22 januari 2023: 11:00-13:00 uur

In het jodendom hanteert men de Joodse kalender. Het Joodse jaar is geen zonnejaar (365 dagen) maar een maanjaar (354 dagen), dat volgens de omloop van de maan berekend wordt. De tijd wordt ingedeeld in maanden en weken waarin elke zevende dag een bijzondere dag is (sjabbat) en elke eerste dag van de nieuwe maand een klein feestje is. Daarnaast worden ook het begin van lente en herfst met feesten gevierd. Maar het jodendom kent meer bijzondere momenten op de kalender. Deze middag wijdt Leo Mock uit over de Joodse feestdagen en andere bijzondere dagen.

Locatie:
Auditorium
Joods Museum 
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Datum: Zondag 22 januari
Tijd: 11.00 - 13.00 uur.
Toegang: Joods Cultureel Kwartier entreeticket met 50% korting, exclusief de kosten voor de cursus: €45,- voor de gehele cursus en €15,- voor een enkele cursusdag. Te koop op de website van het Joods Educatief Centrum Crescas.

Entreeticket Joods Cultureel Kwartier

Cursusticket Crescas

Restitutie van tickets is niet mogelijk. 

  • Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen)
  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree
This site is also available in English.