Cursus

Jodendom voor Dummies: De geschiedenis van het jodendom

Zondag 8 januari, 11.00 - 13.00 uur

Jodendom voor Dummies
Altijd al meer willen weten over Joodse geschiedenis, feestdagen en rituelen? In het Joods Museum vindt in samenwerking met Joods Educatief Centrum Crescas een drieluik plaats: hoogleraar Bart Wallet belicht de geschiedenis van het jodendom in Nederland, historicus Leo Mock zet de jaarcyclus van het jodendom uiteen en junior conservator Lisa de Goffau vertelt over de materiële cultuur van het jodendom aan de hand van de collecties van het Joods Museum. De cursus vindt plaats op drie zondagen: 8 januari, 22 januari, 5 februari.

Deel 1: De geschiedenis van het jodendom in Nederland - Bart Wallet
Zondag 8 januari 2023: 11:00-13:00 uur

Kan dat, heel kort uitleggen wat iedereen zou moeten weten over de geschiedenis van Joden in Nederland? Veel mensen weten wel iets over de Nederlands-Joodse geschiedenis, maar veelal zijn dat fragmenten: Portugese Joden van Amsterdam, het Joodse socialisme en de fatale oorlogsjaren.
Maar wat was nu de doorgaande lijn? Hoe is het Joden in Nederland vergaan vanaf het eerste moment dat ze zich hier blijvend wisten te vestigen? Bart Wallet schetst een dwarsdoorsnede van de spannende geschiedenis van Joods Nederland.

Locatie:
Auditorium
Joods Museum 
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Datum: Zondag 8 januari
Tijd: 11.00 - 13.00 uur.
Toegang: Joods Cultureel Kwartier entreeticket met 50% korting, exclusief de kosten voor de cursus: €45,- voor de gehele cursus en €15,- voor een enkele cursusdag. Te koop op de website van het Joods Educatief Centrum Crescas.

Entreeticket JCK

Cursusticket Crescas

Restitutie van tickets is niet mogelijk. 

  • Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen)
  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree
This site is also available in English.