Menu
Evenement

Interview: Uit de vergetelheid

zondag 14 mei 12.00 uur

Interview met fotohistoricus Simon B. Kool en Monica Kaltenschnee.
Annemie Wolff liet bij haar dood in 1994 haar archief na aan Monica Kaltenschnee, die het nu beheert en toegankelijk maakt voor onderzoek. Simon Kool ontdekte dit archief in 2001 en verricht sindsdien onderzoek naar het leven en werk van het echtpaar Wolff.


Toen Simon Kool het archief onder ogen kreeg was hij bijzonder verrast dat het vrijwel compleet bleek te zijn. Annemie Wolff had tijdens de laatste decennia van haar leven het gerucht verspreid dat ze het gehele archief van haar man Helmuth en haarzelf had vernietigd. Kool was aanvankelijk vooral onder de indruk van de prachtige maar onbekende documentaire fotografie die tevoorschijn kwam van Amsterdam, Schiphol, de Amsterdamse haven en van reizen naar Noord-Afrika.

Kool besefte dat hij een fotografische schat had gevonden. Hij kon een onbekend hoofdstuk aan de geschiedenis van de Nederlandse fotografie toevoegen: over dit echtpaar dat voor de oorlog een veelzijdige en succesvolle carrière had opgebouwd, maar daarna in de vergetelheid was geraakt. Daarna ontdekte hij echter nog meer. In een klein ladekastje vond hij honderd fotorolletjes, met daarop meer dan 400 portretten. Na onderzoek bleken het portretten te zijn die gemaakt waren in het oorlogsjaar 1943. Bijzondere grote en kleine verhalen liggen achter deze portretten verborgen, met goede en met slechte afloop.
 

Tram in de sneeuw, jaren dertig Haven graan, jaren vijftig

Links: Noorder Amstellaan, Amsterdam, jaren dertig Foto Annemie of Helmuth Wolff © Monica Kaltenschnee
Rechts: De haven van Amsterdam, jaren vijftig Foto Annemie Wolff © Monica Kaltenschnee
Banner: Gezicht op de Amstel, Amsterdam, jaren vijftig Foto Annemie Wolff © Monica Kaltenschnee
                                    

Locatie:
Studio Nationaal Holocaust Museum i.o.
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier

Tijd: 12.00-13.00 uur

Aanmelden: evenementen@jck.nl

This site is also available in English.