Evenement – Joods Historisch Museum

Inloopspreekuur Kabbala – Leo Mock

Woensdag 12 juni 14:00 tot 16:00

Tijdens de tentoonstelling Kabbala. De kunst van de joodse mystiek kunt u op verschillende woensdagmiddagen met uw vragen terecht bij een van onze Kabbala-experts tijdens het thematische inloopspreekuur. 

Leo Mock - Kabbala in het traditionele jodendom

Bij Kabbala denken we al gauw aan iets zweverigs, Joodse New Age. Of we zien het beeld voor ons van rabbijnen met lange baarden die geheimzinnige teksten en formules mompelen in de hoop één of ander wonder te creëren. Kabbala en orthodoxie hebben in sommige tijden een gespannen relatie met elkaar, want Kabbala is soms moeilijk in te kaderen in het  sterk normatieve karakter van het rabbijnse Jodendom. Maar Kabbala heeft het traditionele Jodendom diepgaand beïnvloedt vanaf de 12-13e eeuw, en nog in sterkere mate vanaf de 17e eeuw. Verschillende gebruiken en gebeden weerspiegelen kabbalistische ideeën zonder dat we daar altijd van bewust zijn. Omdat ze zo vertrouwd aanvoelen dat we denken dat ze altijd al bestonden terwijl ze relatief nieuw zijn. 
 
In dit inloopspreekuur kun je terecht met al je vragen over Kabbala in het traditionele Jodendom, in de verschillende gebruiken en de liturgie. Ook kan je hier terecht met vragen over Kabbala en orthodoxie in de moderne tijd

 

Leo Mock
Leo Mock

Het volgende inloopspreekuur is:

3 juli 14.00-16.00 uur: Culturele Apotheek

Locatie
Auditorium Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier

Tijd:  14.00-16.00 uur

Aanmelden: Aanmelden is niet nodig. Indien gewenst kunt u uw vragen (of problemen) van te voren sturen naar evenementen@jck.nl.
 

This site is also available in English.