Lezing

"Iberische joden en moslims in Noord-Afrika: verhalen van verdrijving en hoop op terugkeer" door Prof. Dr. Gerard Wiegers

Zondag 6 maart, 14.30-15.30 uur

De gedwongen bekering en verdrijving van joden en moslims uit het Iberisch Schiereiland tussen de late veertiende en begin van de zeventiende eeuw leidde tot het ontstaan van groepen van vluchtelingen in tal van plaatsen in de Maghrib, zoals Fez, Marrakesh, Algiers  en Tunis. Onder deze verdreven groepen leefde de herinnering aan het vroegere leven voort. Sefardim (joden uit Sefarad, zoals zij het gebied noemden) en Andalusische moslims gaven hun herinneringen vorm aan de hand van verhalen, mythische overleveringen, architectuur, voorwerpen en gebruiken. 

Gerard Wiegers analyseert de gemeenschappelijke migratie van deze groepen en laat aan de hand van concrete voorbeelden zien hoe hun wereld er uitzag in de zeventiende eeuw. In die periode stonden deze groepen immigranten in de Maghrib in nauw contact met elkaar. Daarna gaat hij kort in op de huidige situatie van deze groepen. Hoe kijken ze aan tegen hun geschiedenis, heden en toekomst?

Prof. Dr. Gerard Wiegers is hoogleraar religiegeschiedenis en vergelijkende religiewetenschap aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de islam en religieuze diversiteit in de geschiedenis van Europa en de Mediterrane wereld met bijzondere aandacht voor joodse en islamitische minderheden.

Locatie: 
Auditorium
Joods Museum 
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Entreeticket JCK + €5
Datum: zondag 6 maart
Tijd: 14:30-15:30

Tickets

Restitutie van tickets is niet mogelijk. 

  • Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen).
  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.


In het museum en tijdens het evenement zijn de coronamaatregelen van toepassing volgens het protocol voor veilig en verantwoord museumbezoek van de museumvereniging. Deze kunt u vinden op de website: https://jck.nl/nl/open.

This site is also available in English.