Filmvertoning + interview: Documentaire The Train I Missed (2019)

Zondag 6 september 2020, 12.00-14.00

De driejarige Ernst van Gelderen is door zijn ouders ondergebracht bij een familie in Bilthoven. Op 7 september 1943 gaat het fout, de kleine Ernst wordt opgepakt en afgeleverd bij de gevangenis in Scheveningen. Samen met zijn pleegmoeder zit hij daar drie dagen in de cel. Daarna wordt Ernst naar de Hollandsche Schouwburg overgebracht en belandt hij in Crèche. 

We sliepen in een grote zaal met allemaal kinderbedjes. Aan ieder hoofdeinde hing een rood-wit geblokte zak, waar al je kleren ’s avonds in werden gestopt en ’s ochtends weer je pyjama. 

Een week later moet Ernst samen met andere kinderen naar Westerbork. De trein staat klaar op het Centraal Station, en de kleintjes zitten samen met een leidster in een van de coupés, als vlak voor vertrek de deur opengaat en Ernst iemand hoort zeggen: ‘Deze zullen ze niet hebben.’ Iemand uit het verzet grist hem uit de trein en neemt hem mee. Via verschillende verzetsgroepen komt hij bij de familie Thissen in Vaals (Zuid-Limburg) terecht.

Ook zijn ouders Rebecca en Johan en zus Karina overleven de Sjoa. Het kost Ernst van Gelderen na de oorlog veel moeite zijn pleegouders los te laten. Op aandringen van zijn dochter tekent hij in 2009 zijn oorlogservaringen op. In de film The Train I Missed (2019) vertelt hij zijn geschiedenis.

Na afloop van de film wordt Ernst van Gelderen geïnterviewd en is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

Klik hier voor de trailer. 

Locatie
Auditorium Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Reservering evenement
Tijd: 12.00-14.00
Taal: Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling

Reserveren

Extra maatregelen i.v.m. Covid-19
Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen). 

Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement. Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.

In het auditorium zijn maximaal 20 stoelen aanwezig op 1,5 meter afstand van elkaar. Stoelen worden in het auditorium toegewezen, gasten dienen direct plaats te nemen op de stoel. 

In het museum en tijdens het evenement zijn de coronamaatregelen volgens het protocol van de Museumvereniging van toepassing. Deze kun je hier vinden.

 

This site is also available in English.