Evenement

Films: Amsterdam-Zuid

zondag 14 mei 14.00 uur

Filmmiddag met de documentaires Rivierenbuurt: het gelijk van Berlage (Jan Wiegel, 1995) en Ik bedek mijn schmerz met mijn nerts (Renée Sanders, 1999).

Helmuth en Annemie Wolff vluchtten in 1933 uit München naar Amsterdam en vestigden zich net als duizenden andere Duits-joodse vluchtelingen in Amsterdam-Zuid, in de toen nieuwe Rivierenbuurt. Regisseur Jan Wiegel werd in 1929 in deze wijk geboren en bracht er zijn jeugd door. In de Tweede Wereldoorlog zag hij hoe de Duitse bezetters de buurt binnentrokken en was hij getuige van razzia's. Na jaren afwezigheid keerde Wiegel terug naar de Rivierenbuurt. Hij onderzocht hoe de wijk, toen bekend als Plan-Zuid van architect Berlage, hem heeft beïnvloed en praatte met (oud)bewoners, onder wie bekende Nederlanders als Mary Dresselhuys, Jeroen Krabbé, Nelly Frijda en Ed van Tijn.

Renee Sanders’ film gaat over drie joodse vrouwen die in de jaren dertig Nazi-Duitsland ontvluchtten en zich vestigden in de Amsterdamse Beethovenbuurt. Alle drie zijn ze nu boven de tachtig en als representatief te beschouwen voor de elitaire, cultureel onderlegde en gegoede bevolkingsgroep die het karakter van de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid bepaalde. Achter het soms lastige en veeleisende gedrag van deze “flamboyante” dames, zit het leed verborgen dat ze door de oorlog is aangedaan. Sanders is bij de filmmiddag aanwezig voor een voordracht.

Foto: Amsterdam-Rivierenbuurt, Annemie Wolff © Monica Kaltenschnee

In samenwerking met:

 Logo green

Locatie:
Studio Nationaal Holocaust Museum i.o.
Plantage Middenlaan 27
1018 DB Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier

Tijd: 14.00 uur

Aanmelden: evenementen@jck.nl

This site is also available in English.