Menu
Evenement

Film + inleiding: False Testimony (version 3)

zondag 4 juni 2017 14.30 tot 15.30 uur

Vertoning van de korte operafilm False Testimony, die deel uitmaakt van de gelijknamige installatie in het Kunstkabinet, van de Hongaarse kunstenaar Hajnal Németh. Met een inleiding door kunstenaar.

Het libretto is geïnspireerd op de klassieke Hongaarse film Verzió van Miklos Erdely uit 1981 over de Tiszaeszlár-affaire, een langlopende moordzaak aan het einde van de negentiende eeuw. Op 1 april 1882 keert Eszter Solymosi, een veertienjarig boerenmeisje uit het Hongaarse dorpje Tiszaeszlár, niet terug van een boodschap. Al gauw valt de verdenking op de joodse bevolking van het dorp en ontstaat het gerucht dat Eszter het slachtoffer is geworden van een rituele moord door joden. De rechtszaak voedde het antisemitisme in de Hongaarse samenleving.

In de film False Testimony voeren het koor en de solisten de scène op waarin de hoofdgetuige van de vermeende moord, een dertienjarige jongen, wordt gedwongen om voor het gerechtshof te verklaren dat Eszter Solymosi in de plaatselijke synagoge ritueel geslacht is. Die valse verklaring herhaalt hij keer op keer.

Door het verhaal te plaatsen in een moderne setting vestigt de kunstenaar de aandacht op het heden.

Hongaars gezongen en gesproken | Engels ondertiteld
De Hongaarse kunstverzamelaar Péter Barta geeft voorafgaand aan het evenement een korte introductie bij de installatie in het Kunstkabine

Inleiding door Hajnal Németh in het Engels

www.hajnalnemeth.com

Locatie:
Joods Historisch Museum - Kunstkabinet & Auditorium
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 14.30 tot 15.30 uur

This site is also available in English.