Documentaire: Paragraph 175 met inleiding van Judith Schuyf

Vrijdag 25 maart, 14:00-15:30

Ter gelegenheid van de Queer Geschiedenis Maand, georganiseerd door IHLIA LGBTI Heritage, (voorheen Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief), vertonen we de documentaire Paragraph 175 (2000). De film wordt ingeleid door Judith Schuyf.   

Van 1933 tot 1945 zijn in Nazi-Duitsland rond de 100.000 mannen gearresteerd vanwege hun homoseksualiteit. De arrestaties werden gelegitimeerd door middel van paragraaf 175 uit de Duitse wet. Dit artikel werd in 1871 ingevoerd en verbood seksuele handelingen tussen mannen. De mannen werden naar gevangenissen of concentratiekampen gebracht en slechts 4000 van de 100.000 hebben dit overleefd.  

De documentaire Paragraph 175 van Rob Epstein en Jeffrey Friedman vertelt over deze gebeurtenis en de blijvende gevolgen hiervan. Meerdere homoseksuele mannen en vrouwen die deze gebeurtenis hebben meegemaakt geven in de documentaire hun persoonlijke verhaal. 

Paragraph 175 won in 2000 de Teddy Award voor beste documentaire op het internationaal filmfestival van Berlijn.  

Judith Schuyf is historicus en archeoloog. Ze werkte meer dan 20 jaar aan de Universiteit Utrecht en richtte daar de werkgroep Homostudies op. Ze is geïnteresseerd in homoseksualiteit, beleid, ouderen en sport. Daarnaast publiceerde Schuyf stukken over de Tweede Wereldoorlog.  

In februari 2021 vond voor het eerst de jaarlijkse Queer Geschiedenis Maand in Nederland plaats. De deelnemende culturele instellingen werken samen aan een platform waarin de viering en overdracht van de geschiedenissen, verhalen en prestaties van de lhbtiq+ gemeenschap centraal staat.

lhbtiq+-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties centraal staan. 
 

Kijk voor het volledige programma op www.queergeschiedenismaand.nl 

Regisseur: Rob Epstein & Jeffrey Friedman 

Duur: 1u21min 
Taal:  Film: Engels (zonder ondertiteling)
          Inleiding: Nederlands

Locatie:  
Auditorium 
Joods Museum  
Nieuwe Amstelstraat 1 
1011 PL Amsterdam 

Toegang: Entreeticket JCK + 5€ 
Datum: 25 maart 
Tijd: 14:00-15:30 

Tickets

Restitutie van tickets is niet mogelijk.  

Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen).

Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement. 

Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree. 

In het museum en tijdens het evenement zijn de coronamaatregelen van toepassing volgens het protocol voor veilig en verantwoord museumbezoek van de museumvereniging. Deze kunt u vinden op de website: https://jck.nl/nl/open. 

This site is also available in English.