Cursus: Jodendom voor beginners

Zondag 19 januari, 14:00-16:00

Altijd al meer willen weten over Joodse geschiedenis, feestdagen en rituelen? In het Joods Historisch Museum vindt in samenwerking met Joods Educatief Centrum Crescas een drieluik plaats: historicus Bart Wallet belicht de geschiedenis van het jodendom in Nederland, Leo Mock zet de jaarcyclus van het jodendom uiteen en Mirjam van Emden geeft een rondleiding in het museum waarbij de belangrijkste rituelen in het jodendom centraal staan. De cursus vindt plaats op drie zondagen: 5 januari, 19 januari, 23 februari.

Zondag 19 januari, deel 2: de jaarcyclus van het jodendom
Ons leven is een reis door de tijd. Op deze reis markeren we bepaalde momenten als bijzonder: een verjaardag, een huwelijksdag, de geboorte van een kind, enzovoorts. In het jodendom probeert men aan de tijd een extra dimensie van heiligheid te geven door middel van een speciale kalender. De tijd wordt ingedeeld in weken waarin elke zevende dag een bijzondere is (sjabbat) en elke eerste dag van de nieuwe maand een klein feestje is. Ook het begin van lente en herfst worden door feesten omlijst. Maar het jodendom kent meer bijzondere momenten op de kalender. Deze middag vertelt Leo Mock over de Joodse feestdagen en andere bijzondere dagen in het jodendom.


Toegang: De kosten voor de cursus bedragen €40,- voor de gehele cursus en €15,- voor een enkele cursusdag, exclusief een entreebewijs voor het JCK.

Locatie:
Auditorium Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Tijd: 14.00-16.00 uur
Aanvang: 14.00 uur.
Taal: Nederlands

Cursus Reserveren  
 

This site is also available in English.