Mini-Symposium

Boterkoek en Spekkoek, De geschiedenis van Joden in Nederlands-Indië

Zondag 21 augustus, 10:30-12:30

Mini-Symposium BOTERKOEK & SPEKKOEK
De Joden in Nederlands-Indië

De geschiedenis van de Joden in Nederlands-Indië, zowel voor als tijdens de Tweede Wereldoorlog, is bij velen onbekend. 
Niet alleen binnen de Nederlandse geschiedenis wordt deze groep nauwelijks benoemd, ook binnen de Joodse gemeenschap is de geschiedenis van de Joden in Nederlands-Indië vrijwel onbekend gebleven. Met dit mini-symposium wil Zachor Poesaka meer bekendheid geven aan dit onderdeel van de Joodse en Indische geschiedenis.

De naam Zachor Poesaka is een samenvoeging van het Hebreeuwse woord “Zachor”, wat als “herinnering” wordt vertaald. Zachor staat ook voor de opdracht tot het herinneren, het niet vergeten. Het Maleise woord “Poesaka” wordt vertaald als “familie-erfstuk”. Een erfstuk dat van generatie op generatie overgaat. De stichting Zachor Poesaka bewaakt familieverhalen, hoe vreselijk en naar ook, dat deze moeten worden doorverteld en niet vergeten worden.

Na afloop is er tijd voor koffie met boterkoek en spekkoek.

-

Bijschrift foto: Freddy Schrijver (geboren in Batavia 16 juni 1933, overleden 14 april 1991), zit vooraan links, met kind (naam onbekend) op schoot. Freddy Schrijver overleefde o.a. de kampen Muntilan, Ambarawa en 15de Bataljon Infanterie. Na de oorlog bleek nagenoeg de hele familie Schrijver in Nederland gedeporteerd en vermoord in de Duitse vernietigingskampen.

Sprekers: 
Annemiek Gringold (Conservator Sjoa Joods Cultureel Kwartier), Rabbijn Menno ten Brink (Liberaal Joodse Gemeenschap Amsterdam), Rocky Tuhuteru (directeur Pelita) en Daniël Metz (Historicus)
Muziek: Amber Nefkens

Locatie: 
Uilenburgersjoel
Nieuwe Uilenburgerstraat 91
1011 LM Amsterdam

Toegang: €5
Datum: zondag 21 augustus
Tijd: 10:30-12:30 (inloop vanaf 10:15)

Tickets

Restitutie van tickets is niet mogelijk. 

  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.
This site is also available in English.