Menu
Evenement

Boekpresentatie Ontroerende onzin

Zondag 30 april 14:30 uur

Ontroerende onzin is een bundeling van individuen die samen een collectief vormen. Ronit Palache laat de complexiteit van het jodendom zien aan de hand van ruim honderd Nederlandse joden van drie generaties. Een belangrijk historisch portret van een cultuur, een geloof, een levenswijze.
Ronit Palache is journalist en werkt als hoofd publiciteit en rechtenmanager bij de literaire uitgeverij Prometheus. Ze wordt geïnterviewd door Michael Schaap, documentairemaker, programmamaker en regisseur.

Voor de meeste Nederlandse joden in dit boek speelt God een kleine rol. Toch zijn ze allemaal joods. Wat dat dan is? Erbij horen, herkenning voelen, samenklitten, strijd leveren, het delen van een zwaar verleden, maar ook de humor, het intellectualisme en de verbondenheid met Israël. Het Nederlandse jodendom wordt ook getypeerd door verscheurdheid tussen vroom en vrij, ruzietjes, regeltjes, discussies over wie er wel joods is en wie niet, angst, wantrouwen en antisemitisme. Een onverdeeld positieve aangelegenheid is het jodendom voor vrijwel niemand in dit boek. Toch voelt iedereen zich joods, is vluchten voor dat gegeven slechts bij hoge uitzondering mogelijk. Wat bindt de joden in Nederland? Wie zijn zij en welke toekomst hebben ze? 

Ronit Palache (1984) is journalist en werkt als hoofd publiciteit en rechtenmanager bij de literaire uitgeverij Prometheus. Samen met Volkskrant-journaliste Corine Koole interviewt ze maandelijks onbekende Nederlanders voor het programma Onbekend bemind in de Rode Hoed in Amsterdam, waar Het Parool een vaste serie van gemaakt heeft. Palache schrijft wekelijks in het Nieuw Israëlitisch Weekblad en werkte voorheen voor weekblad Elsevier en het radioprogramma Simek 's nachts.

Michael Schaap (1968) is documentairemaker, programmamaker en regisseur. Hij werkte bij de VARA en de VPRO als programmamaker. In 2009 werd hij bekend met zijn documentaire De Viagraman. Tussen 2013 en 2016 maakte hij drie series van De Hokjesman, waarin hij een antropologische zoektocht startte naar de subculturen die er in Nederland zijn.

Ronit Palache
Foto: Ronit Palache, fotograaf © Thomas Schlijper


Datum: 30 april 2017
Locatie: Auditorium JHM
Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Voertaal: Nederlands
Aanvang: 14.30 uur

Aanmelden via evenementen@jck.nl

This site is also available in English.