Let op: Evenement VOL

Berlin: Die Sinfonie der Großstadt (1927)

vrijdag 4 september 2020, 14.00-15.00

Tot 22 november 2020 verandert het Joods Historisch Museum gedeeltelijk in een bioscooptheater uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. In de tentoonstelling Charlotte Salomon in close-up ontdek je de invloed van cinema op het kunstwerk Leven? of Theater? van kunstenaar Charlotte Salomon (1917- 1943). Tijdens de tentoonstelling laten we om de week op vrijdagmiddag de films zien waaraan de tentoonstelling refereert en die vermoedelijk invloed hebben gehad op het werk van Salomon.  

Berlin: Die Sinfonie der Großstadt
Deze film zonder verhaal geeft een visuele impressie van een etmaal in Berlijn. De beelden tonen een ontwakende stad met mensen van allerlei rangen en standen. We zien armoede en rijkdom, de industriële ontwikkeling, nieuwe communicatiemiddelen en het bruisende nachtleven. De avant-gardistische cineast Ruttmann voegde de opnamen van verschillende cameramannen samen tot een montage van een ware ‘symfonie van de stad’. 

Invloed op Salomon
Treinen die door landschappen en steden razen, verbeelden in de kunsten en de film van de jaren 20 en 30 de invloed van de moderne wereld. Ze hebben ook een dramatisch component: ze staan voor afscheid en vertrek. 

In haar gouaches toont Salomon telkens treinen: wanneer haar vader na zijn huwelijk meteen terug naar het front moet, haar herinneringen aan vakanties met de familie en bij haar afscheid van Berlijn, als ze eind 1938 naar haar grootouders in Zuid-Frankrijk wordt gestuurd. 

Locatie
Auditorium Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Reservering evenement
Tijd: 14.00-15.00 uur
Regie: Walther Ruttmann
Taal: Stomme film
Duur: 1u 5 min. 

Let op: het evenement is gratis voor cineville-pashouders

Dit evenement is vol, er kan niet gereserveerd worden.

Extra maatregelen evenementen i.v.m. Covid-19:

  • Toegang tot het evenement alleen met een reservering (toegangsbewijs JCK zit hierbij inbegrepen).
  • Inloop maximaal een kwartier voor aanvang van het evenement.
  • Jassen en tassen groter dan A4 zijn niet toegestaan. Garderobe en kluisjes zijn aanwezig bij de entree.
  • In het auditorium zijn maximaal 20 stoelen aanwezig op 1.5. meter afstand.
  • Stoelen worden in het auditorium toegewezen, gasten dienen direct plaats te nemen op de stoel. 

In het museum en tijdens het evenement zijn de Covid-19 maatregelen van toepassing volgens het protocol van de Museumvereniging, deze kunt u vinden op de website: https://jck.nl/nl/open

This site is also available in English.