Menu
Evenement

Auch wenn ich untergehe, lasst meine Bilder nicht sterben

18 september 14.00 tot 16.00 uur

Dr. Thorsten Heese spreekt over de manier waarop het leven en werk van de Duitse schilder Felix Nussbaum (1904-1944) van betekenis kunnen zijn voor het onderwijs over de Holocaust. Hij maakt een vergelijking met de educatieve waarde van het dagboek van Anne Frank. Aan het einde van zijn leven dateerde Nussbaum zijn schilderijen, waardoor het (ook) gezien kan worden als een (geschilderd) dagboek.

Nussbaum's Death Triumphant
Felix Nussbaum, Triumph des Todes (Die Gerippe spielen zum Tanz). Olie op doek, gedateerd en gesigneerd in 1944. 100 x 150 cm. Bruikleen van de Sparkassenstiftung. © Felix-Nussbaum-Haus, WV 456

De herinnering aan de Holocaust is lange tijd levend gehouden door de getuigenissen van overlevenden. Deze generatie overlevenden sterft helaas uit. Zowel Anne Franks dagboeknotities als Nussbaums werk zijn gemaakt ten tijde van de Holocaust en hebben het ‘overleefd’. Op een bepaalde manier kan dat werk wellicht ook een rol vervullen als ‘getuige’.

In Osnabrück wordt het artistieke erfgoed van schilder Felix Nussbaum bewaard. De kunstenaar kwam in 1944 in Auschwitz om het leven.

Dr. Thorsten Heese is curator in het Felix-Nussbaum-Haus / Historisches Museum Osnabrück en gastdocent museumeducatie en onderwijs aan de Universiteit Osnabrück.

In samenwerking met de Anne Frank Stichting.

Locatie: Nationaal Holocaust Museum, Plantage Middenlaan 27, 1018 DB Amsterdam
Toegang: Gratis op vertoon van entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Voertaal: Engels
Tijdstip: 14.00-15.00 uur
Aanmelden: mail naar evenementen@jck.nl

This site is also available in English.