ARCAM | Grensverkenning 1: een grens is (g)een grens

Dinsdag 3 maart, 20.00-22.00

Architectuur Centrum Amsterdam (ARCAM) onderzoekt de Amsterdamse stadsgrenzen in een reeks van vier lezingenavonden genaamd ‘Grensverkenning’. Deze lezingen worden gehouden op verschillende locaties in Amsterdam. 

Tijdens de eerste lezingenavond van de reeks, Grensverkenning 1, zoomt ARCAM uit naar de filosofisch-wetenschappelijke eigenschappen van een grens om nader te onderzoeken wat een grens precies is of kan zijn. Zijn er grenzen aan permeabiliteit (of wanneer houdt een grens op grens te zijn)? Kan een beperking ons bevrijden? Hoe maken we van een einde een begin? ARCAM laat zich inspireren door de joodse religie, de Afrikaanse filosofie en diverse kunstenaars.

Programma:
Grens – Nieuw Utrechts Toneel
Het theaterstuk Grens van het Nieuw Utrechts Toneel gaat over wie ‘wij’ zijn, waar houdt ‘wij’ op en waar begint de ‘ander’.

Eroev – Saskia Aukema
In Amsterdam is een eeuwenoude grens te vinden, de Eroev. Deze grens vergroot tijdens de sabbat de leefomgeving tot buiten de afgebakende woonruimte. Zo kan een begrenzing als een bevrijding voelen. Saskia Aukema, fotograaf, tekstschrijver en verhalenverteller, vertelt over deze grens en hoe ze hem in beeld bracht.

Ubuntu – Renate Schepen
De Afrikaanse Ubuntu filosofie stelt dat alle mensen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zo wordt een grens fluïde, een stippellijn, of telkens ergens anders neergelegd. Filosoof Renate Schepen helpt ons om de ‘grens’ te zien vanuit een andere context.

Na de presentaties is er ruimte voor debat en gesprek.

Locatie
Auditorium Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Tijd: 20.00 – 22.00 uur (19.45 uur inloop)
Kaarten en prijzen: Regulier €12,50 | Stadspas/Studentenpas €6,25
Passe-partout voor de reeks van vier Grensverkenningen: Regulier €45,- | Stadspas/Studentenpas €25,-
Taal: Nederlands

RESERVEREN

This site is also available in English.