Ook een hapje?!

Kom langs bij de Synagogekar

Er is bijna zes jaar aan gewerkt en toen hij eindelijk open ging kon hij meteen weer dicht: de Synagogekar. Deze ouderwetse kar vol lekkers staat sinds maart vorig jaar op de binnenplaats van de Portugese Synagoge. Nu is hij sinds enkele weken eindelijk officieel in gebruik!

Zoals vroeger
De kar staat van april tot en met september, tussen Pesach en Rosj Hasjana, op de binnenplaats van de Portugese Synagoge. Het is een serene plek, en die rust moest bewaard blijven. Daarom is gekozen voor een ouderwetse kar, zoals ze er vroeger ook stonden.

Naar buiten
Roland Vos, manager van het Museumcafé en de Synagogekar, ziet de kar als een waardevolle toevoeging aan het museum: ‘Bij mooi weer willen mensen liever buiten zijn. Terwijl het Museumcafé binnen is, staat de kar in de buitenlucht!’ Perfect voor de zomer en om in het zonnetje te genieten van een bakje koffie of thee. Alle versnaperingen die verkocht worden in de kar zijn koosjer. Bij de kar ligt een kasjroetcertificaat. 

Voor de gewone Amsterdammer
De kar is niet alleen bedoeld voor toeristen maar juist ook voor de ‘gewone’ Amsterdammer. Roland ziet het dagelijks: ‘Veel Amsterdammers kijken naar de Portugese Synagoge, draaien zich om en lopen door. Als ik ze vraag of ze wel eens binnen zijn geweest, is het antwoord: “Nee hoezo?’”. Een religieus gebouw betreden blijkt toch een drempel te zijn, maar je kunt hier gewoon naar binnen. Met een Museumjaarkaart is het zelfs gratis. Dus ben je in de buurt, heb je zin in een praatje met een van de vele vrijwilligers die achter de kar staan en wil je genieten van de rust in de Synagoge nu er nog weinig toeristen zijn, kom dan vooral langs!

Tekst & afbeelding: Lianne Bubbert

This site is also available in English.