Joods leven tijdens de coronacrisis

Het coronavirus heeft het afgelopen jaar gezorgd voor ingrijpende veranderingen in het dagelijks leven. Voor joods Nederland stond het leven in het teken van veerkracht en het aanpassen van tradities. Aan de hand van foto’s van fotograaf Julie Blik blikken we terug op een jaar joods leven tijdens de coronacrisis. 

Heropening Joods Cultureel Kwartier
Op 12 maart moesten de musea in Nederland tijdelijk sluiten. Verschillende activiteiten in het Joods Cultureel Kwartier waren vanuit huis te volgen. Voor de heropening op 1 juni werd het JCK uitgerust met eenrichtingsbewegwijzering en plastic schermen. De nieuwe tentoonstellingen Waterlooplein: De buurt binnenstebuiten en Een graf in de wolken werden met online livestreams geopend.

 Achter de schermen tijdens de online opening van Waterlooplein. De buurt binnenstenbuiten Foto: Julie Blik. 
Achter de schermen tijdens de online opening van Waterlooplein. De buurt binnenstebuiten Foto: Julie Blik. 


Diploma-uitreiking joodse middelbare school
Ook scholen kregen te maken met nieuwe maatregelen. Lessen werden zoveel mogelijk vanuit huis gevolgd. Na een onzekere periode konden de eindexamenleerlingen van Joods Lyceum Maimonides hun schooltijd positief afsluiten met een aangepaste diploma-uitreiking.

 Diploma-uitreiking met coronamaatregelen. Foto: Julie Blik.
Diploma-uitreiking met coronamaatregelen. Foto: Julie Blik.

Zoomdiensten en aangepaste maatregelen in sjoel 
Een aantal synagogen werd voorzien van technische apparatuur, zodat diensten, lezingen en evenementen digitaal konden plaatsvinden. In andere synagogen werd, met inachtneming van de maatregelen, bijeengekomen in kleine groepen, zoals voor het zondagochtendgebed in de Portugese Synagoge in Amsterdam. 

 Online-dienst in de LJG Amsterdam. Foto: Julie Blik.
Online-dienst in de LJG Amsterdam. Foto: Julie Blik.


 Zondagochtendgebed in de Portugese Synagoge in Amsterdam. Foto: Julie Blik.
Zondagochtendgebed in de Portugese Synagoge in Amsterdam. Foto: Julie Blik.

Feestdagen 
De vraag, ‘Waarom is deze avond anders dan alle andere avonden?’, waarmee de seideravond en het begin van Pesach ingeluid wordt, kreeg dit jaar een extra lading. Het hele jaar lang waren de feestdagen anders dan elk ander jaar. Tijdens de Hoge Feestdagen zitten de synagogen elk ander jaar vol, maar ook deze dagen werden overwegend thuis doorgebracht en de diensten gevolgd via digitale communicatie.
 
 Online Jom Kipoer in de LJG Rotterdam. Foto: Julie Blik.
Online Jom Kipoer in de LJG Rotterdam. Foto: Julie Blik.

 Maaltijd in een soeka tijdens corona. Foto: Julie Blik.
Maaltijd in een soeka tijdens corona. Foto: Julie Blik.


Verzameling
Het Joods Historisch Museum begon in maart met het verzamelen van materiaal over joods leven in Nederland tijdens de pandemie. Deze reportage is slechts een klein onderdeel van de coronaverzameling van het museum. Binnenkort zullen de eerste stukken te zien zijn in het online collectieportaal. We inventariseren nog steeds materiaal over deze periode. Mocht u documentatie hebben van bijzondere gebeurtenissen uit het afgelopen jaar, dan kunt u contact met ons opnemen.
 

This site is also available in English.