BLOG | Interview over Droombos

Batya Wolff is Senior medewerker Educatie en Tentoonstellingsprojecten. Ze is al ruim 15 jaar betrokken bij de ontwikkeling van de vaste tentoonstelling, tijdelijke tentoonstellingen en het Kindermuseum. Dit jaar werkte ze aan het Droombos van Eli Content, vanaf 28 november 2019 te zien in het Kindermuseum. Batya vertelt hoe het Droombos is ontstaan.

Batya kent Eli Content al jaren. De kunstenaar is vanaf het begin betrokken geweest bij het Kindermuseum. Zo heeft hij het monumentale kunstwerk in de twee ramen en op de wand van het Kindermuseum gemaakt. 

batyaeneli
Foto van Batya en Eli in het atelier van Eli Content. De foto is genomen door Nienke Fonk.

Droombos
Toen duidelijk werd dat er een grote overzichtstentoonstelling zou komen van het werk van Content, kreeg ze het idee om hem te vragen een installatie te maken voor de zolder van het Kindermuseum. Eli was enthousiast en al snel ontstond het idee van een Droombos

Chagall
Voor het Droombos haalde Eli inspiratie uit de wandschilderingen die Marc Chagall in 1920 maakte voor het Joods Theater in Moskou. Waar Chagall de enorme doeken beschilderde met clowneske en theatrale figuren, besloot Content zijn droomfiguren te maken van afvalkarton en deze te beschilderen. Dat resulteerde in het Droombos waar bomen, mensen en dieren zo verbonden zijn dat je bijna niet ziet waar de een ophoudt en de ander begint.

Droomfiguren
Op de zolder van het Kindermuseum komen zo’n 45 droomfiguren van karton te staan, als bomen van het Droombos. ‘Er is niet alleen van alles te zien maar ook te horen, zoals geheimzinnige geluiden, die ervoor moeten zorgen dat kinderen zich afvragen: wat hoor ik? Waar ben ik? Wat zie ik?’ Bij de entree van het Kindermuseum komt een figuur van 5 meter lang, wat volgens Batya een prachtige blikvanger wordt. 

Kunst door kinderen
Batya hoopt dat kinderen door Eli’s Droombos aangestoken worden om ook zelf iets te gaan maken. Voor deze kinderen ligt afvalkarton klaar in het atelier van het Kindermuseum. Tijdens werkplaatsen wordt er ook met verf en sjablonen gewerkt. Alle droomfiguren die de kinderen zelf gemaakt hebben worden in het Droombos opgehangen. 

Droombosconcerten
‘In mijn fantasie zag ik in het Droombos een open plek waar een jongen cello zat te spelen.’ Zo ontstond het idee om concerten te organiseren in het Droombos. Inmiddels staan er drie ‘Droombosconcerten’ gepland, er zal dan worden opgetreden door prijswinnaars van het Prinses Christina Concours. ‘Het lijkt me fantastisch om kinderen te zien optreden omringd door het werk van Eli. Alle soorten kunst zijn mogelijk in het Droombos.’

Voor alle bezoekers
Eli vond het geweldig om werk te maken voor kinderen. Kunst zonder hoger doel, puur om het plezier van het maken. Hoewel de tentoonstelling bedoeld is voor kinderen verwacht Batya ook de bezoekers van de grote overzichtstentoonstelling te bereiken. Over de droomfiguren zegt Eli: ‘Al die beelden zitten in mijn hoofd’, dus loop je in het Droombos dan dwaal je als het ware rond in Eli’s hoofd.’ 

Gelukkigmakend
‘Hier word je als mens gelukkig van’ stelt Batya. ‘Door deze tentoonstelling krijg je zin om iets te maken en het mooie is dat kinderen dat ook ter plekke kunnen doen. Zo draag je als maker bij aan Eli’s kunstwerk en groeit het Droombos verder.

Batya vindt het bijzonder om met Eli aan het Droombos te werken. ‘Ik beschouw mijn werk aan deze tentoonstelling als een enorm cadeau. Zeker als je het vergelijkt met de zware thema’s waar het JCK ook mee te maken heeft. Maar het is vooral een ode aan Eli en daarmee aan de kunst van het maken’.

Het Droombos is tot januari 2021 te zien in het Kindermuseum.
 

This site is also available in English.