BLOG | Interview met Maestro Jules van Hessen

Familieconcert: De Violist op het Dak (6+)

Op 24 november speelt het Maestro Jules Orkest in het Concertgebouw het familieconcert De Violist op het dak. Maestro Jules schreef het verhaal speciaal voor deze gelegenheid, op bestaande muziek in verschillende stijlen. Het concert, voor mensen vanaf zes jaar, is een samenwerking tussen het Joods Cultureel Kwartier en het Concertgebouw. We spraken dirigent Jules, die tijdens het concert ook de verteller is. 

De violist op het dak is een familieconcert voor jong en oud, speciaal voor deze middag gemaakt. Op een theatrale manier wordt het verhaal van Max verteld. Max wordt op een dag wakker in een andere wereld: achter zijn huis staat opeens een droombos en op het dak staat iemand viool te spelen. 

jules
Maestro Jules in het Koninklijk Concertgebouw Amsterdam. Door Goulmy Design en Fotografie, 2018.

Kleurrijke dromen
De voorstelling sluit aan op het kleurrijke Droombos van kunstenaar Eli Content dat momenteel te zien is in het Kindermuseum van het Joods Historisch Museum.

Zeker niet streng klassiek
‘Dit is echt een concert voor jong en oud. Het wordt zeker geen streng klassieke middag,’ zegt Jules. ‘Van Mozart en Beethoven tot Anatevka, we spelen zelfs een carnavalsschlager! Een mix van muziek die je normaal niet tegenkomt.’ Het publiek wordt ook betrokken bij het concert en aangespoord om mee te doen.

Verhalen met een twist
Het samenwerkingsproject van het Kindermuseum van het Joods Cultureel Kwartier en het Concertgebouw ging drie jaar geleden van start. Toen werd Peter en de Wolf, met muziek van Prokofiev, uitgevoerd, maar met een ander einde. Vorig jaar stond het verhaal van de Ark van Noach op de planken, ook met een twist.

Iedereen snapt het
Jules vindt dit een heerlijk project: ‘het mooie van deze concerten is dat we de zogenaamde hoge cultuur en de popcultuur met elkaar verbinden. En dan op zo’n manier dat iedereen het snapt. Of althans, dat hoop ik dan!’ 

Volgens de maestro was het wel een uitdaging om het joodse haakje op zo’n manier naar voren te brengen, dat het voor iedereen begrijpelijk is ‘want die is best nadrukkelijk aanwezig door de naam van het stuk.’ Tegelijkertijd is het een stuk voor iedereen, dat iedereen ook moet begrijpen. Jong en oud, joods en niet-joods. ‘Ik kan bijvoorbeeld niet doorlopend verwijzingen maken naar de kippensoep van mijn oma. Een gerecht dat bij joodse gezinnen vaak op tafel komt als er een griepje heerst. Want dat begrijpt niet iedereen.’

Omdenken
Maestro Jules heeft er veel zin in: ‘Het is altijd leuk om iets te maken dat nog niet bestaat, want als dirigent reproduceer je meestal alleen. Je moet omdenken, anders denken dan normaal. Dat geeft wel energie!’

Bekijk voor meer info de pagina van het evenement.

This site is also available in English.