App voor dialoog voor jongeren en volwassenen

De Spiegel app stimuleert gesprekken tussen jongeren en volwassenen. Met routes over onderwerpen die aansluiten bij de persoonlijke belevingswereld van bezoekers en de actualiteit. Voor een betekenisvol bezoek aan een tentoonstelling of (historisch) gebouw.

Over de Spiegel-app

De Spiegel app is een tablet applicatie waarmee musea routes met interactieve opdrachten in kunnen zetten om verdieping te bieden aan bezoekers. Het Joods Cultureel Kwartier heeft deze app in 2023/24 ontwikkeld als educatieve app voor middelbare scholen in de Portugese Synagoge en het Nationaal Holocaustmuseum. We zien kansen om deze app door te ontwikkelen voor een breed publiek. Denk aan vrienden, familie of ouders met kinderen die samen een tentoonstelling of locatie van het Joods Cultureel Kwartier bezoeken.

Bluetooth beacons

Met zoekopdrachten, multimediale content en ‘bluetooth zenders’ stimuleren we bezoekers om diverse perspectieven te onderzoeken en met elkaar in gesprek te gaan. Allemaal tijdens één bezoek.

Duurzaam ontwikkelen

We ontwikkelen de app zo duurzaam mogelijk. Zo is het ontwerp geschikt voor meerdere locaties en niet gebonden aan één onderwerp of tentoonstelling. Het aanpassen van inhoud moet voor onze curatoren en educatoren laagdrempelig zijn. Zo willen wij de de inhoud snel kunnen aanpassen op basis van feedback en verbinden met de actualiteit. In 2025 willen wij de app met nieuwe routes inzetten voor een breed museumpubliek door samen met een of meerdere collega instellingen de app door te ontwikkelen.

Een visuele impressie

Samen sterker

Wij geloven dat we als musea moeten samenwerken om betere digitale productente bouwen. Voor gereedschap dat landuriger inzetbaar is zoeken we collega-instellingen die ook digitale media willen inzetten voorvernieuwende en breed toegankelijke bezoekerservaringen. Tours waarmee jeaansluit op de actualiteit interesse enbelevingswereld van verschillendedoelgroepen.

Investering

De kosten om de app voor meerdereorganisaties door te ontwikkelen schattenwe op 125K tot 150K. We werken aan eenaanvraag bij Cultuurloket DigitALL voor 70%van deze kosten. Het resterende bedragmoeten wij als partners gezamenlijk wervenof inbrengen uit eigen middelen. Degeschatte ontwikkelkosten zijn exclusiefcontentproductie voor nieuwe routes en deaanschaf (of huur) van hardware.

Veelgestelde vragen

We verwachten dat een curator of educator gedurende de uitvoering van het project (6-8 maanden) gemiddeld 10 uur per week beschikbaar moet zijn. Dit is om minimaal 1 nieuwe route te ontwikkelen en aanwezig te zijn bij ontwerp bijeenkomsten en bijvoorbeeld voor het geven van feedback.

In deze fase investeren partners in de eerste plaats eigen tijd. Hiermee maken we de drempel voor samenwerking zo laag mogelijk. In de aanvraag nemen we naast budget voor de bouw van het platform, ook kosten op voor het produceren de media voor nieuwe routes (audio, 3D of video). Als dit niet voldoende blijkt, zal er door partners moeten worden geworven of bijgedragen.

Nee. De Spiegel app is in de eerste plaats ontwikkeld voor schoolgroepen. Na de doorontwikkeling zal de app nog steeds voor educatieve programma’s in te zetten zijn.

Een element in de huidige-app die goed werkt zijn de vragen die zich zowel tot de individuele bezoekers richten, als opdrachten die de groepsleden gezamenlijk doen/beantwoorden. Met name vragen die je als groepje beantwoord, zetten met zachte hand aan om hier met elkaar over in gesprek te gaan. Dit zijn meestal vragen die zich niet richten op het vinden van feitelijke informatie, maar eerder over inleving en beleving. Uit een test met kinderen/jongeren met ouders blijkt dat deze ‘zacht’ hand die aanzet om met elkaar het gesprek te voeren over een vraag of opdracht erg goed wordt ontvangen, omdat dit vaak niet vanzelf gaat en volwassenen aangeven hier hulp bij te kunnen gebruiken.

Deels is het ontwerpen van deze interactie-functionaliteiten ook een belangrijk onderdeel van de doorontwikkeling. Om een concreet voorbeeld te geven zien wij bijvoorbeeld kansen voor nieuwe interacties waarbij de deelnemers vragen/opmerkingen terugkrijgen op basis van de de individueel gegeven antwoorden. Zoals: ‘Hé, dat is opvallend. Jullie denken hier heel anders over’ of ‘jullie vinden alledrie dit object erg indrukwekkend, wat zijn andere dierbare voorwerpen in jullie familie?

Meer weten?

Nanne Brouwer

Projectleider digitaal

Julia Sarbo

Education National Holocaust Museum & Hollandsche Schouwburg

..De Spiegel app is ontwikkeld in samenwerking met het Utrechtse bureau Greenberry.. Lees meer over de samenwerking en het ontwerpproces.