Collections and research
Het Joods Cultureel Kwartier beheert de grootste collectie Joods erfgoed in Nederland. Iedereen kan de collectie doorzoeken.

Onze collectie
Het kenniscentrum is het geheugen van het Joods Cultureel Kwartier. Hier worden de collecties van het Joods Museum, de Portugese Synagoge en bibliotheek Ets Haim bewaard.
Iedereen kan onze collectie doorzoeken. Of je nu wetenschappelijk onderzoek doet of meer over je familie wilt weten.
Voor een groot gedeelte van de collectie kan dat digitaal. In onze kenniscentra in het Joods Museum en het Nationaal Holocaustmuseum (open vanaf 2024) kun je daarnaast boeken, archiefmateriaal en foto's inzien.
Kenniscentrum Joods Museum
In het kenniscentrum van het Joods Museum vind je alles over de geschiedenis van de Joden in Nederland.
Van historische documenten, tot kunstobjecten, foto's, muziek, een biografische database en een knipselarchief.
Al het materiaal kun je opvragen en inzien in onze studieruimte.

Bibliotheek Ets Haim
Bibliotheek Ets Haim - Livraria Montezinos is de oudste actieve Joodse bibliotheek ter wereld. Hier vind je zo'n 550 handgeschreven manuscripten uit 1282 tot 1945 en 30.000 gedrukte werken (uit 1474 tot nu). Ongeveer 65% is in het Hebreeuws.
Ets Haim (boom des levens) bestaat sinds 1616 en is door (wetenschappelijk) onderzoekers op afspraak te raadplegen.
Ben je geen onderzoeker, maar wil je wel een keertje binnenkijken? Reserveer dan een rondleiding.

Eerste hulp bij onderzoek
Heb ik Joodse voorouders? Waar vind ik betrouwbare informatie over de Tweede Wereldoorlog? Onderzoek doen kan best lastig zijn, zeker als je niet precies weet waar je moet beginnen.
Om je op weg te helpen, hebben we de onderzoekswijzer ontwikkeld. Hierin vind je betrouwbare bronnen, geselecteerde collectiestukken en methodes voor een succesvol onderzoek.
Hoe doe ik onderzoek naar mijn familiegeschiedenis?
Waar vind ik getuigenverslagen over de Holocaust?
Hoe vind ik informatie over de rol van het verzet?
Joods Monument
Het Joods Monument is een online monument voor de meer dan 104.000 Joden die in Nederland werden vervolgd en de Holocaust niet overleefden.
Hier verzamelen we verhalen en herinneringen. Zo schetst het monument een veelzijdig beeld van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de Sjoa en de Joodse gemeenschap in Nederland.