Symposium: Sol LeWitt

Lezing
10 januari

Het Joods Cultureel Kwartier organiseert een symposium over Sol LeWitt met lezingen. In deze lezing kom je onder andere meer te weten over de Joodse achtergrond van Sol LeWitt, zijn bijdrage aan de Nederlandse kunstscene van de jaren 1960-1970 en hoor je persoonlijke verhalen van een voormalig assistent van de kunstenaar.

De lezingen worden gegeven door Benno Tempel (directeur van het Kröller-Müller Museum), Jip Hinten (conservator van de tentoonstelling Art & Project bij het Kröller-Müller Museum), Judith Hoekstra (conservator van de Sol LeWitt tentoonstelling bij het Joods Museum) en Fransje Killaars (kunstenaar en voormalige assistent van Sol LeWitt). Mis het dus niet!

Toegang: Museumkaartje + € 10,00 (volwassen) / € 5,00 (student)

Programma

  • Welkomstwoord door Emile Schrijver, algemene directeur van het Joods Cultureel Kwartier
  • Lezing 1: Het alledaagse in het museum. Sol LeWitt en 'democratische kunst', door Benno Tempel
  • Lezing 2: Nederlandse kunstscene van de jaren 1960-1970, door Jip Hinten
  • Lezing 3: Sol LeWitt en zijn Joodse projecten, door Judith Hoekstra
  • Lezing 4: Interview met Fransje Killaars

Over Sol LeWitt (1928-2007)
Sol LeWitt wordt gezien als een grondlegger van zowel conceptuele kunst als van minimal art. Hij vond dat kunst niet noodzakelijkerwijs door de kunstenaar zelf, of überhaupt uitgevoerd hoeft te worden, het idee was kunst op zich. Sol LeWitt was zoon van Joodse immigranten uit Rusland. Hij leidde een seculier leven maar identificeerde zich met zijn Joodse afkomst. Zijn vrouw Carol beschrijft LeWitt als ‘een zeer belijdende niet-gelovige’.

In de jaren 80 werd hij lid van een Joodse gemeente, waarvoor hij uiteindelijk een synagoge ontwierp en liet bouwen. Nederlandse musea, galeries, verzamelaars en kunstenaars speelden vanaf het begin een belangrijke rol in Sol LeWitts carrière. Zijn eerste overzichtstentoonstelling in Europa werd al in 1970 door het Haags Gemeente Museum georganiseerd. In die periode werkte hij samen met de beroemde Amsterdamse galerie Art & Project.

Sol LeWitt. Wall Drawing #391 (links) Wall Drawing #780 (rechts). Tentoonstelling Sol LeWitt, Joods Museum.

-

Foto: Studio Ingmar Swalue Photography