Workshop Slimmer zoeken naar Joodse bronnen in Delpher

Workshop
23 augustus

Ben je al langer van plan om bijvoorbeeld je Joodse familiegeschiedenis na te pluizen en wil je daarbij gebruik maken van de database Delpher, maar weet je niet goed waar te beginnen? In deze twee uur durende workshop onder leiding van Ewoud Sanders leer je slimmer zoeken in Delpher, een databank met ruim 130 miljoen pagina’s uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften uit de periode 1618-2005.

De nadruk ligt op het zoeken naar bronnen die betrekking hebben op de Joodse geschiedenis. Soms zijn de zoektechnieken en -strategieën simpel, soms zijn ze ingewikkelder. Als deelnemer ga je er meteen mee aan de slag en ervaring leert dat je – door ze toe te passen – significant meer relevante informatie vindt. Na afloop van de workshop krijg je een exemplaar van het afgebeelde gidsje.

Voor deze workshop neem je je eigen laptop of tablet mee. In het Joods Museum is gratis WiFi.

Ewoud Sanders (1958) is historicus en journalist. Hij is bekend van de taalrubriek WoordHoek (twintig jaar lang in NRC) en promoveerde in 2017 op een onderzoek naar jeugdverhalen over jodenbekering. In 2020 verscheen van zijn hand Lachen om Levie, komisch bedoeld antisemitisme (1830-1930). In 2022: Met de paplepel, beeldvorming over Joden in Nederlandstalige jeugdverhalen, 1782-heden. En in 2024: Van appeljood tot zuurjood. Veertig portretten van Joodse straatventers. Voor al deze publicaties geldt: ze steunen voor een belangrijk deel op bronnen uit Delpher.

Prijs: €25 (inclusief toegang tot Joods Museum)

Koop een ticket

Mede-gefinancierd door de Europese Unie

De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.