Pride filmmiddag: 'Mädchen in Uniform' (1931) + 'Queen Christina' (1933)

Film
2 augustus

Tijdens Pride organiseren we een speciale filmvertoning met twee films: Mädchen in Uniform & Queen Christina.

Mädchen in Uniform, 1931
12.00 - 13.29 uur
Duits gesproken & Engelse ondertiteling
Regie: Leontine Sagan.

Deze film verwierf een cultstatus als een van de eerste films waarin de liefde tussen twee vrouwen centraal staat. De veertienjarige moederloze Manuela wordt naar een internaat gestuurd en raakt verliefd op haar lerares. Wanneer de directrice hierachter komt, verbiedt ze het contact tussen de lerares en Manuela.

Queen Christina, 1933

14.00 - 15.40 uur
Engels gesproken, zonder ondertiteling
Regie: Rouben Mamoulian.

De biseksuele actrice Greta Garbo schittert in deze film als Prinses Christina van Zweden, die is voorbestemd te trouwen met haar neef maar verliefd is op Don Antonio, de Spaanse ambassadeur. Dit geeft Prinses Christina de keuze: de liefde of de troon?

Deze liefde is echter niet gebaseerd op feiten: In werkelijkheid was Christina toegewijd aan haar bruidsmeisje, vriendin en ‘bedgenoot’ Ebba Sparre. In de film kust Christina Ebba twee keer, maar de kussen zijn nogal kuis, en elke suggestie van een romantische relatie tussen de twee vrouwen wordt in de rest van de film stevig weggepoetst. De goede verstaander kan echter meerdere verwijzingen naar Christina’s werkelijke geaardheid ontdekken.

Deze filmvertoning is georganiseerd in het kader van de tentoonstelling Charlotte Salomon in Close-up, nog tot 29 september te zien in het Joods Museum.
Kijk in de agenda voor het volledige filmprogramma.

Toegang: gratis + museumticket.
Gratis toegang tot museum en filmvertoning voor Cinevillepashouders.

Gratis toegang tot museum en filmvertoning voor Cinevillepashouders.