Fact or Fiction: Woman in Gold

Lezing
13 september

In 2015 lanceerde Hollywood de film Woman in Gold waarin de acteurs Helen Mirrin en Ryan Reynolds de rollen van Maria Altmann en haar advocaat Randol Schoenberg vertolken. Maria Altmann was een Joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Oostenrijk woonde. Na de oorlog emigreerde zij naar de Verenigde Staten.

Ze moest niet alleen heel haar leven achterlaten maar ook veel van haar families bezittingen, zoals schilderijen van de nu wereldberoemde schilder Gustav Klimt. Deze schilderijen waren niet verkocht, maar werden door de nazi's gestolen en later vertoond in het museum Belvedere in Wenen. De film volgt de resitutiezaak van Maria om deze schilderijen terug te krijgen. Maar wat is feit en wat is fictie? Samen met jurist Evelien Campfens gaan we op zoek naar de waarheid over deze resitutie achter de film.

Evelien Campfens is (internationaal) jurist gespecialiseerd in kunst- en cultureel erfgoedrecht, in het bijzonder restitutie van roofkunst. Evelien is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en tot voor kort aan de Universiteit Leiden - waar ze in 2021 haar doctorstitel behaald met het proefschrift Cross-border claims to cultural objects. Property or Heritage?. Voor deze overstap naar de wetenschap was ze als algemeen secretaris van de Restitutiecommie voor Naziroofkunst (2001-2016) betrokken bij het onderzoek naar vele claims op Naziroofkunst.

Toegang: museumticket + € 5,00

Mede-gefinancierd door de Europese Unie

De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.