Charlotte Salomon. Leven? of Theater?

Archief
tot 25 maart

Het Joods Museum markeert het honderdste geboortejaar van kunstenares Charlotte Salomon (1917-1943) met een bijzondere tentoonstelling gewijd aan haar artistieke nalatenschap: het kunstwerk Leven? of Theater?

Charlotte Salomon was 22 jaar toen ze in december 1938 vanuit Berlijn als vluchteling bij haar grootouders in Zuid-Frankrijk aankwam. Toen bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog haar grootmoeder zelfmoord pleegde, begon Charlotte aan een ‘totaal waanzinnig project’ om mentaal te overleven. In vele honderden gouaches herschiep ze haar leven als een geschilderd theaterstuk. Charlotte Salomon werd in 1943 in Auschwitz vermoord.

Na de Tweede Wereldoorlog vonden haar vader en zijn vrouw Leven? of Theater? in Zuid-Frankrijk. Zij schonken het in 1971 aan het Joods Museum. De afgelopen decennia reisden delen van het werk langs musea wereldwijd. Salomons levenswerk heeft altijd intense reacties opgeroepen bij het publiek en inspireerde kunstenaars, filmers, schrijvers en choreografen tot eigen creaties. Het Joods Museum zal nu voor het eerst het werk in zijn totaal – ruim 800 gouaches – tonen.

Documentaire

In 2012 verscheen een documentaire van Frans Weisz over het leven van de jonge kunstenares. Bekijk de documentaire hier.

Leben? oder Theater? online

Het complete werk is nu online te bekijken, voorzien van de bijbehorende transparante tekstbladen, de muziek, alle teksten, en relaties tussen de gouaches. Niet in de tentoonstelling maar wel online zijn nu ook de ongenummerde (vaak afgekeurde) gouaches te bekijken. Behalve het werk zelf vindt u hier achtergrondinformatie over leven en werk van Charlotte Salomon.​

Sponsoren

BankGiroLoterij - Maror - Mondriaan Fonds - Ambassade van de Bondsrepubliek Duitsland in Den Haag - Edli Foundation - Stichting Charlotte Salomon - Stichting Maatschappij tot Nut der Israëlieten in Nederland -SALOMON DE JONG Stichting - P.W. Janssen’s Friesche Stichting - Prof. dr. Herman Musaph Fonds - Stichting Vrienden van het Joods Museum

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.

Interview ouders Charlotte Salomon

Albert Salomon en Paula Salomon-Lindberg, vader en stiefmoeder van Charlotte Salomon, worden in 1963 geïnterviewd door Georg Stefan Troller voor het ‘Pariser Journal’ (WDR). Bekijk hieronder een fragment uit dit interview.