Charlotte Salomon in close-up | De invloed van cinema op Leven? of Theater?

Archief
tot 22 november

Tot 22 november 2020 verandert het Joods Museum gedeeltelijk in een bioscooptheater uit de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. In de tentoonstelling Charlotte Salomon in close-up ontdek je de invloed van cinema op het kunstwerk Leven? of Theater? van kunstenaar Charlotte Salomon (1917- 1943).

De Berlijnse kunstacademiestudente maakte dit ‘multimediale’ kunstwerk over haar leven, dat uit honderden gouaches bestaat, toen zij als Joodse vluchtelinge in Zuid-Frankrijk verbleef. In 1943 werd ze opgepakt, gedeporteerd en bij aankomst in Auschwitz vermoord. Het kunstwerk werd in 1947 door haar ouders in Zuid-Frankrijk gevonden. Het werd gepubliceerd, verfilmd en uiteindelijk wereldberoemd. Al decennialang beroert het wereldwijd vele mensen.

Berlijn & film
Salomon groeide op in een omgeving vol muziek, cultuur en kunst. Haar thuisstad Berlijn was een centrum van artistieke creativiteit. Ook het medium film, op dat moment relatief nieuw, werd er op vele manieren verkend. Regisseurs en scenaristen experimenteerden met nieuwe vormen van verhalen vertellen en het publiek beleefde in de filmtheaters tot dan toe ongekende visuele ervaringen. Ook Charlotte Salomon ging graag naar de bioscoop. De invloed hiervan resoneert op vele manieren in Leven? of Theater?

Nieuw licht op Leven? of Theater?
Met deze tentoonstelling werpt het Joods Museum een nieuw licht op Leven? of Theater? Via associatieve combinaties van filmbeelden uit die tijd, en een selectie van gouaches uit het kunstwerk, worden bezoekers uitgenodigd mee te kijken naar de invloed die film uit het vooroorlogse Berlijn heeft gehad op Salomons unieke kunstwerk.

Leven? of Theater? werd in 1971 door Salomons vader dr. Albert Salomon en stiefmoeder de altzangeres Paula Salomon-Lindberg aan het Joods Museum geschonken.

​In de Joods Cultureel Kwartier podcast gaan we nog wat verder in op de invloed van film op Salomon's werk: als je haar vergelijkt met een filmregisseur, dan is ze wel een vrouwelijke filmregisseur. Waaraan merk je dat? En kun je haar werk een vroeg voorbeeld noemen van de female gaze? Daarover gaat Joyce Poot in gesprek met Mirjam Knotter (conservator) en Cathelijne Blok (oprichter The TittyMag). Luister hier naar de podcast.

Deze tentoonstelling is niet langer te bezoeken.
Bekijk de agenda voor actuele tentoonstellingen en activiteiten.

Ga mee met onze virtuele rondleiding door 'Charlotte Salomon in close-up'. Conservator Mirjam Knotter neemt je mee door deze bijzondere tentoonstelling, die twee uur na opening alweer moest sluiten wegens de maatregelen omtrent het coronavirus. Ben je na het zien van dit voorproefje van de tentoonstelling éxtra nieuwsgierig geworden? De tentoonstelling is tot eind november te bekijken in het Joods Museum!