Boterkoek en Spekkoek lezing 2025

Gevel van het Nationaal Holocaustmuseum
-Thijs Wolzak
Met Stichting Zachor Poesaka
Locatie: Nationaal Holocaustmuseum
Tijd: 10.30 - 13.00 uur (inloop vanaf 10.15 uur)
Hoeveel weet jij over de geschiedenis van de Joden in Nederlands-Indië? Veel mensen weten er niet zo veel van, zowel van voor als tijdens de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen binnen de Nederlandse geschiedenis wordt deze groep nauwelijks benoemd, ook binnen de Joodse gemeenschap is de geschiedenis van de Joden in Nederlands-Indië vrijwel onbekend gebleven.
Daarom wordt er op donderdag 14 augustus 2025, 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, een lezing gegeven in het teken van de geschiedenis van de Joden in Nederlands-Indië. Met de Boterkoek en Spekkoek Lezing 2025 wil Stichting Zachor Poesaka meer bewustzijn creëren voor dit onderbelichte deel van zowel de Joodse als de Indische geschiedenis.
De naam van de stichting, Zachor Poesaka, is een samenvoeging van het Hebreeuwse woord 'Zachor', wat als 'herinnering' wordt vertaald. Zachor staat ook voor de opdracht tot het herinneren, het niet vergeten. Het Maleise woord 'Poesaka' wordt vertaald als 'familie-erfstuk'. Een erfstuk dat van generatie op generatie overgaat. De stichting Zachor Poesaka bewaakt familieverhalen, hoe vreselijk en naar ook, dat deze moeten worden doorverteld en niet vergeten worden.
Sprekers namens de Stichting Zachor Poesaka en Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier, belichten tijdens de lezing het belang van geschiedenis en de verbinding tussen de Joodse geschiedenis in Nederlands-Indië en de bredere Joodse geschiedenis. Historicus Sietse van der Veen vertelt meer over de specifieke Joodse geschiedenis van Nederlands-Indië.
Toegang: ticket + € 5,00