Gemeente Amsterdam draagt vijf miljoen bij aan Nationaal Holocaustmuseum

Nieuws
De gevel van het Nationaal Holocaustmuseum

De gemeente Amsterdam heeft vandaag besloten vijf miljoen euro te zullen bijdragen aan de realisatie van het Nationaal Holocaustmuseum aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Met de bijdrage van de gemeente Amsterdam heeft het Joods Cultureel Kwartier een beslissende stap gezet in de fondsenwerving voor het Nationaal Holocaustmuseum.

Het Nationaal Holocaustmuseum zal vanaf begin 2024 de eerste plek in Nederland zijn waar de gehele geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland getoond wordt. Een geschiedenis van uitsluiting, vervolging en moord, en soms van redding, overleving en solidariteit.

Het Nationaal Holocaustmuseum is gevestigd in twee historische gebouwen aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam: de Hollandsche Schouwburg en de daartegenover gelegen voormalige Hervormde Kweekschool. De Hollandsche Schouwburg werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt als deportatieplek voor Nederlandse Joden. Tienduizenden vrouwen, mannen en kinderen moesten er wachten tot ze werden gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen. Via de Hervormde Kweekschool werden met behulp van het verzet honderden kinderen naar relatief veiliger plaatsen gesmokkeld.

Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier, laat weten verguld te zijn met de bijdrage:
"Wij zien het als een blijk van groot vertrouwen dat de Gemeente Amsterdam juist in deze tijd heeft besloten ons zo genereus te steunen. Verreweg het grootste deel van de vermoorde Nederlandse Joden was afkomstig uit Amsterdam en ook veel Joden van buiten Amsterdam zijn uiteindelijk via de hoofdstad naar de vernietigingskampen gestuurd. Voor het Joods Cultureel Kwartier onderstreept deze steun onze met de hoofdstad gedeelde overtuiging dat een Nationaal Holocaustmuseum een onmisbare toevoeging is aan het nationale museale en herdenkingsaanbod."

Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Amsterdam:
"Voor de gemeente Amsterdam is deze bijdrage een belangrijke stap richting een volwaardig Nationaal Holocaustmuseum, met een prominente plek in het Joods Cultureel Kwartier. Een plek voor educatie, voor informatie, voor herinnering over een ingrijpende periode van de stad Amsterdam die niet vergeten mag worden.”

Beslissende stap
Met de bijdrage van de gemeente Amsterdam heeft het Nationaal Holocaustmuseum een beslissende stap gezet in de fondsenwervingcampagne. De geworven middelen zullen worden ingezet voor het verbouwen van beide gebouwen, het maken van de vaste tentoonstelling, het produceren van educatieve programma’s, het uitwerken van de programmering en de exploitatie voor een aantal jaren.

Contactpersoon

Mick Groeneveld

Marketing & communicatie