Verwacht

Van fauvisme tot surrealisme

29 mei t/m 24 september 2017

Het Joods Historisch Museum (JHM) organiseert deze zomer de tentoonstelling Van fauvisme tot surrealisme. Hierin is het werk te zien van negentien Hongaarse kunstenaars, gemaakt in de eerste helft van de twintigste eeuw. Op een paar bekende kunstenaars na, zoals László Moholy-Nagy en Vilmos Huszár, is het merendeel van deze kunstenaars vrijwel onbekend buiten Hongarije. Hun werk is nu voor het eerst in Nederland te zien.

De kunstenaars in de tentoonstelling leefden in een tijd van belangrijke ontwikkelingen, zoals het opkomende nationalisme, de Eerste Wereldoorlog, het uiteenvallen van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk, de Tweede Wereldoorlog en de start van het communistische regime. Een aantal kunstenaars werd wereldberoemd en was ook actief in Nederland: Vilmos Huszár was een van de oprichters van De Stijl, Béla Czóbel was betrokken bij de Bergense School en László Moholy-Nagy woonde en werkte een aantal jaar in Nederland.
 

False Testimony van Hajnal Németh 

In het Kunstkabinet is van 29 mei tot en met 24 september het  kunstwerk False Testimony te zien van de hedendaagse Hongaarse kunstenaar Hajnal Németh (1972). Het werk gaat over de Tiszaeszlár-affaire van 1882, ook wel het Hongaarse equivalent van de Dreyfus-affaire genoemd. Joden hadden onterecht de schuld gekregen van de verdwijning van een veertienjarig christelijk boerenmeisje. Dit leidde tot een grote golf van antisemitisme die nog steeds niet uitgewerkt  is in de huidige samenleving. Zo kunnen beschuldiging en toe-eigening van martelaarschap generaties lang door werken. De kunstenaar plaatst de getuige van de toenmalige rechtszaak in een moderne opera-setting en tracht zo de oorsprong van Hongaars antisemitisme naar het heden te halen.

FT HU Video

 

This site is also available in English.