Evenement – Joods Historisch Museum

Film + inleiding: False Testimony (version 3)

zondag 4 juni 2017 14.30 tot 15.30 uur

Vertoning van de korte operafilm False Testimony – Version 3, die deel uitmaakt van de installatie False Testimony in het Kunstkabinet, met een inleiding  door de maakster Hajnal Németh.

Het libretto is een transcript van de klassieke Hongaarse film Verzió van Miklos Erdely uit 1979 over deTiszaeszlár-affaire, een langlopende moordzaak aan het einde van de negentiende eeuw die uitmondde in antisemitisch geweld. Op 1 april 1882 keert Eszter Solymosi, een veertienjarig boerenmeisje uit het Hongaarse dorpje Tiszaeszlár, niet terug van een boodschap. Al gauw valt de verdenking op de joodse bevolking van het dorp en ontstaat het gerucht dat Eszter het slachtoffer is geworden van joods-religieus fanatisme. 

In de film False Testimony (version 3)voeren het koor en de solisten twee verschillende versies uit van de scène waarin een getuige van de vermeende moord, een veertienjarige jongen,  wordt gedwongen om voor het gerechtshof te verklaren dat Eszter Solymosi  in de plaatselijke synagoge ritueel geslacht is. Die valse bekentenis herhaalt hij keer op keer.
Door het verhaal te plaatsen in een moderne setting vestigt de kunstenaar de aandacht op het heden.

Hongaars gezongen en gesproken | Engels ondertiteld

Inleiding in het Engels
www.hajnalnemeth.com

Locatie:

Joods Historisch Museum - Auditorium
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam

Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier
Tijd: 14.30 tot 15.30 uur

This site is also available in English.